Gasztró

Spórolnál? Így marad tovább friss az élelmiszer

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.04 | 06:22

A 15-20 százalékos extrém infláció mellett érthető, hogy mindenki úgy spórol, ahogy tud. Íme, néhány tipp, amelyek segítségével a frissen vásárolt alap élelmiszerek kisebb eséllyel landolnak a kukában. 

A só és a cukor soha ne maradjon a zacskóban

A só és a cukor ideális helye egy légmentesen zárható üvegcsében van, nem pedig eredeti csomagolásukban. Így a hozzáférés is könnyebb.

A fűszerek kerüljenek jól jelölt fűszertartókba.

Érdemes befektetni hat-hét fűszertartóba legalább, amiben a kedvenc fűszereinket tároljuk. Fontos, hogy ezeket se fény, se pára ne érje – most már érthető, hogy miért nem célszerű őket sem eredeti csomagolásukban hagyni?

A tojás viszont maradjon a dobozában

A tojásos doboz nagy előnye, hogy megfelelő szellőzést biztosít a tojásnak… a tojás héja azonban ne kerüljön a dobozba soha!

Olajos magvakat a hűtőbe, paradicsomot a hűtőből ki

Az olajos magvak szobahőmérsékleten hamar avasodni kezdenek, ezért a hűtőben célszerű tárolni őket. A paradicsom azonban nem való a hűtőbe, hiába tartják ott sokan – melegkedvelő zöldség, ami a hűtőben veszít aromájából.

A friss gyümölcsöket a kamrában tartsuk

A gyümölcsökkel általában két hibát követünk el: vagy hűtőbe pakoljuk őket is (ne!), vagy kint felejtjük őket az étkezőasztalon egy szép kosárban. A valóságban a gyümölcsök egy hűvös kamrában őrzik meg legtovább frissességüket, eredeti ízüket.

A kenyeret érdemes textilzsákban tartani, esetleg a mélyhűtőben

Gyakori hiba, hogy hagyjuk a kenyeret a papírban megkeményedni vagy a nejlonzacskóban megpenészedni – erre már néhány nap is elég. Ezzel szemben a jól szellőző textilzsákban, mélyhűtőben tartott kenyér jóval tovább friss marad, és szobahőmérsékleten hamar kiolvad.

Ki a mézet a hűtőszekrényből!

Sokan hiszik, hogy a méz tovább megőrzi minőségét, ha a hűtőben tároljuk, ami óriási tévedés: így könnyen kristályossá válhat. Bölcsebb dolog sötét, hűvös kamrában tartani inkább.

Ha minderre ügyelünk, jó eséllyel sokáig elállnak majd nálunk az élelmiszerek.

Forrás: izeselet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.