Gasztró

Szorul a hurok az éttermek nyaka körül

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.07 | 14:00

Több vendéglátós is arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban az energiaköltsége nagyjából 300 százalékkal nőtt.

A múlt héten megjöttek az első augusztusi rezsiszámlák, rajtuk a már versenypiaci áron számolt gáz- és áramárakkal, komoly fejtörést okozva sok lakossági fogyasztónak.

food, cooking and eating concept – close up of meat dish with garnish and water glasses on table at restaurant or home

De nemcsak a lakossági fogyasztókat lepte meg a legutóbbi rezsiszámla, hanem sok vállalkozást, köztük nagyon sok vendéglátóst is.

Nagy port kavart például a szegedi pizzéria Facebook bejegyzése, miszerint a korábbi 250-300 ezer forint helyett már 2,3 millió forintot kellene fizetniük a gázért egy hónapra.

Az augusztusi számlákkal sok éttermet, kocsmát és más vendéglátó egységet ért meglepetés: a rezsi nagyjából a tízszeresére ugrott az eddigihez képest. A már emlegetett szegedi pizzéria gázszolgáltatója egyoldalúan felmondta az addig nagyjából havi 300 ezer forintról szóló gázszámlát, és 2,3 millió forintért kínálja helyette a gázt.

Egy budapesti kocsma üzemeltetője hasonló növekedést tapasztalt a villanyszámláján: az eddigi, megközelítőleg 180 ezer forint helyett 900 ezer forintot kellene fizetnie a az áramért.

A jelenség nem annyira dátumszerűen kötődik a nyár utolsó hónapjához, mint a lakossági számláknál, inkább attól függ, hogy a kávézóknak, éttermeknek mikor jár le a korábban általában 1-2 évre kötött gáz- ás áramszerződésük. Vannak helyek, ahol már a nyár közepén azzal szembesültek, hogy több mint ötszörös árat kell fizetni a villanyért a téli vagy tavaszi árakhoz képest. És vannak olyan vendéglátósok, akiknek csak hetek-hónapok múlva kell szembenézniük a megemelt árakkal. Már ha a szolgáltató nem bontott egyoldalúan szerződést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló