Gasztró

A mediterrán étrend segíthet a depresszió megelőzésében és leküzdésében

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.26 | 15:54

Legalábbis ezt mondják a kutatók, de azzal a megjegyzéssel, hogy ezt azért még konkrétabb, szigorúbb és célzottabb vizsgálatokkal is alá kell támasztani.

Fotó: 123rf.com

Gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, halak, magok és olívaolaj – ez lenne hát a tuti recept, amit ha rendszeresen fogyasztunk, elkerülhetjük a depressziót. Persze a fő kérdés még mindig az: a megfelelő étrend tényleg jótékonyan befolyásolja a lelkünk állapotát? Ez az egész feltevés ugyanis egyelőre csak elmélet, klinikai tesztekre még nem került sor.

via GIPHY

Míg a kiegyensúlyozott emberek jó étvággyal esznek, és jellemzően egészséges ételeket, addig aki depresszióval küzd, az szinte nem eszik semmit, mert elönti a testét az étvágytalanság. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nem megfelelő ételek fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, így ha az étrenden változtatunk, akkor a depresszió kockázata is csökken. Legalábbis elméletben.

via GIPHY

Ahhoz, hogy konkrét bizonyítékok legyenek az orvosok és kutatók kezében arról, hogy a mediterrán étrend a mentális közérzetünket, egészségünket javítja, ahhoz célzottabb vizsgálatokra van szükség. Az persze reménykedésre adhat okot, hogy azt minden szakember osztja, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint például a cukor, a koffein és az alkohol, csökkentik a tartósan rossz hangulat kialakulását egy emberben.

via GIPHY

És az is biztos, hogy a hagyományos mediterrán étrend aranyat ér. Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát, így pedig a különféle szívbetegségekét is. Ráadásul a kutatók azt is megállapították, hogy akik rendszeresen étkeznek a mediterrán étrend szerint, nem híznak el és tovább élnek. Ha pedig ennyi minden jót okoz, akkor szinte biztos, hogy a fenti elmélet a gyakorlatban is megállhatja a helyét: a depresszió a mediterrán étrenddel megelőzhető és legyőzhető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.