Gasztró

Ezek az ételek tiltólistásak szorongás vagy depresszió esetén

  • Szerző:nuus
  • 2022.09.26 | 08:18

A kávéról, alkoholról, energiaitalokról eddig is közismert volt, hogy fokozzák a szorongást és a depressziós tüneteket.

A kávéról, alkoholról, energiaitalokról eddig is közismert volt, hogy fokozzák a szorongást és a depressziós tüneteket. De ezeken kívül van még pár olyan étel, amit jobb elkerülni a jóllét érdekében, mert rásegítenek arra, hogy evés után még rosszabbul érezzük magunkat. 

Gyümölcslé

A teljes gyümölcsökben található rostok jóllakatnak, és lelassítják a vér energiafelvételét. E rostok nélkül csak tápláló cukros vizet iszol, ami gyorsan felpörgethet – és ugyanolyan gyorsan le is dönthet.  Utána éhes és dühös lehetsz — “másnapos”. Ez nem segít a szorongáson és a depresszión. Edd meg a gyümölcsöt egészben. Ha szomjas vagy, igyál vizet.

Normál üdítők

Itt nem nyerhetsz: A gyümölcslé összes vérpezsdítő cukrot tartalmaz, de a tápanyagtartalomból semmit. A cukorral édesített italok, mint az üdítők, közvetlen kapcsolatban állnak a depresszióval is. Ha megkívánsz egy üdítőt, próbáld ki helyette a szódavizet egy kis gyümölcslével. Ez buborékos fixet ad anélkül, hogy túl sok olyan anyagot tartalmazna, amire nincs szükséged.

Diétás üdítők

Nincs cukor, tehát semmi gond, igaz? Nem egészen. Lehet, hogy nincs az az energiakiesés, ami a túl sok cukor fogyasztásával jár, de a diétás üdítő depresszióssá tehet. Sőt, még inkább lehangoltabbnak érezheted magad tőle, mint cukros rokonától. A túl sok koffein, amit sok üdítő tartalmaz, a szorongást is erősítheti.

Pirítós

Várj, pirítós?! Ha fehér kenyérből készült, akkor igen. Az erősen feldolgozott fehér liszt, amiből készül, gyorsan vércukorrá alakul, miután megetted. Ez energiacsúcsokat és -összeomlásokat okozhat, ami rossz hatással lehet a szorongásra és a depresszióra. A pirítósodat megeheted – és meg is eheted. Csak használjon teljes kiőrlésű kenyeret.

“Könnyű” öntetek

Talán tudod, hogy kerülni kell néhány előre csomagolt öntetet és pácot, amelyek tele vannak cukorral, gyakran “magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup” néven szerepelnek. De mi a helyzet a “light” vagy “cukormentes” öntetekkel? Sokuk édességét aszpartámból nyerik, amely mesterséges édesítőszer, és szorongással és depresszióval hozható összefüggésbe. Ellenőrizze az összetevőket, vagy még jobb, ha otthon, a semmiből készíti el az öntetet.

Ketchup

Ez főleg paradicsom, igaz? Nos, igen, és cukor, rengeteg cukor. Pontosabban négy gramm cukor evőkanalanként. És a “light” cuccban mesterséges édesítőszerek is lehetnek, amelyek összefüggésbe hozhatók a szorongással és a depresszióval. Próbáld ki helyette a házi paradicsomos salsát. Szeretnél egy kis fűszert? Adj hozzá egy kis cayenne-i borsot.

Frosting 

A cukor miatt, ugye? Nos, igen, de ez nem minden. Adagonként körülbelül 2 gramm “transzzsírral” is tele van. Ezek összefüggésbe hozhatók a depresszióval. Néha “részlegesen hidrogénezett olajoknak” is nevezik őket, és a sült ételekben, pizzatésztában, süteményekben, süteményekben és kekszekben is megtalálhatóak. Ellenőrizd a címkéket. Ha zsírt fogyasztasz, akkor azt a “jó” fajtát, amit olyan ételekből kapsz, mint a hal, az olívaolaj, a diófélék és az avokádó. Ezek feldobhatják a hangulatodat.

Szójaszósz

Ez csak a gluténérzékenyek számára nem ajánlott. A kenyerek, tészták és péksütemények mellett olyan előrecsomagolt élelmiszerekben is megtalálható. Ha érzékeny vagy a gluténre, az szorongást vagy depressziót okozhat. Azt is okozhatja, hogy lomhának és gyengének érzed magad. Ellenőrizd a címkéket, és próbáld elkerülni.

Feldolgozott élelmiszerek

Ha sok feldolgozott húst, sült ételt, finomított gabonaféléket, édességet, süteményeket és magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztasz, nagyobb valószínűséggel leszel szorongó és depressziós. A teljes értékű, rostban gazdag gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és halban gazdag étrend segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabb maradj.

Fánkok

Mindannyian szeretjük őket, és az apró finomságok időnként segíthetnek a hangulatunkon. De csak hogy tudd: A fánkokban mindenféle rossz zsiradék van, hófehér liszt, kevés rosttal, ami lassítja a felszívódást, és rengeteg hozzáadott cukor. Szóval, ha muszáj, akkor inkább csak kényeztetésnek, ne pedig rutinnak tekintsd őket.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló