Gasztró
Döbbenet, milliókat fizettek ezért a sonkáért, sosem találnád ki miért
Hét évig várt rá japán vásárlója, aki pontos utasításokat adott a sonkájára vonatkozóan, majd több mint 4 millió forintot fizetett érte.
A jó minőségű spanyol sonka nagyon drága, néha elképesztően sokat adnak értük. A spanyoloknál két népszerű sonkatípus van: az egyik az iberico, a másik pedig a spanyol hegyi sonka, a jamón serrano. Most egy ilyen makkon hízott disznó hátsó lábából készült levegőn száírított sonka lett a rekorder, több mint 4 millió forintért adták el. Egy ilyen prémium sonka normális esetben körülbelül fél millió forintért kerül eladásra Spanyolországban, de a japán ügyfél különleges követelményei indokolják a majdnem nyolcszoros árat.
Julio Revilla ibériai sonkagyártó, elmondta, hogy a rekorder sonka a vevő szigorú utasításait követve készült. A sonka egy legalább kétéves ibériai disznótól kellett, hogy származzon, amely legalább 100 napja legelt a Sierra Mayor hegyén és 100 kilót hízott úgy, hogy étrendje csak makkból és gyógynövényből állt.
Miután ez teljesült, jött a sonka kikeményedési ideje öt éve, ami kétszerese a prémium sonka szokásos kikeményedési idejének.
A 10 kg-os sonkadarab túllépte a kötelező ötéves januári kikeményedési időszakot, és a múlt hónapban szállították a vevőjéhez. Az extrém drága sonka már szerepelt a japán “The Fair Price” tévéműsorban, és tulajdonosának a világ legdrágább sonkájának járó Guinness-rekordot is megnyerte. A múltkor írtunk egy majdnem egy milliárdos tonhalról, ezek fényében látszik, hogy japánban tényleg igény van az extrém drága luxusélelmiszerekre.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.