Gasztró

Döbbenet, milliókat fizettek ezért a sonkáért, sosem találnád ki miért

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.07 | 15:48

Hét évig várt rá japán vásárlója, aki pontos utasításokat adott a sonkájára vonatkozóan, majd több mint 4 millió forintot fizetett érte.

A jó minőségű spanyol sonka nagyon drága, néha elképesztően sokat adnak értük. A spanyoloknál két népszerű sonkatípus van: az egyik az iberico, a másik pedig a spanyol hegyi sonka, a jamón serrano. Most egy ilyen makkon hízott disznó hátsó lábából készült levegőn száírított sonka lett a rekorder, több mint 4 millió forintért adták el. Egy ilyen prémium sonka normális esetben körülbelül fél millió forintért kerül eladásra Spanyolországban, de a japán ügyfél különleges követelményei indokolják a majdnem nyolcszoros árat.

Magukért beszélnek.

Julio Revilla ibériai sonkagyártó, elmondta, hogy a rekorder sonka a vevő szigorú utasításait követve készült. A sonka egy legalább kétéves ibériai disznótól kellett, hogy származzon, amely legalább 100 napja legelt a Sierra Mayor hegyén és 100 kilót hízott úgy, hogy étrendje csak makkból és gyógynövényből állt.

Több mint száz kilót hízott, miközben étrendje csak makk és gyógynövény volt

Miután ez teljesült, jött a sonka kikeményedési ideje öt éve, ami kétszerese a prémium sonka szokásos kikeményedési idejének.

A 10 kg-os sonkadarab túllépte a kötelező ötéves januári kikeményedési időszakot, és a múlt hónapban szállították a vevőjéhez. Az extrém drága sonka már szerepelt a japán “The Fair Price” tévéműsorban, és tulajdonosának a világ legdrágább sonkájának járó  Guinness-rekordot is megnyerte. A múltkor írtunk egy majdnem egy milliárdos tonhalról, ezek fényében látszik, hogy japánban tényleg igény van az extrém drága luxusélelmiszerekre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.