Gasztró

Kihozott a kormány egy fura szabályt, ezzel mehet végleg csődbe a legtöbb vendéglátós

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.11 | 14:00

Az új szabály betartása szinte lehetetlen, a vendéglátás szereplői el sem akarják hinni, hogy létezhet ilyen.

Idén szeptember elseje óta él egy új rendelet, tovább szaporítva a kovid miatt megroppant vendéglátás szakma bajait. A szabály szerint mostantól

kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy készíthet

hideg-meleg ételeket és italokat, valamint cukrászati termékeket. A szakmai szervezetek nem értik, velük senki nem egyeztetett. Most a minisztériumot keresik, hogy jelezzék, lehetetlent kérnek a munkaerő hiánytól szenvedő ágazat szereplőitől. Válasz egyelőre nincs – írja a Telex.

Eddig elég volt minden konyhai, cukrászati műszakban

legalább egy szakképzett személy jelenléte. A többi munkavállaló pedig akár szakképzettség nélkül is végezhette a munkáját. Az új rendelet alapján a szervezetek értelmezése szerint ez már nem elegendő. Erről írt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és az egyik vendéglátós szakmai szervezet is, egy Facebook-posztban.

Az új szabály (itt olvasható) szerint

csak szakképesítéssel lehet krumplit vagy tortát sütni.

Minden munkavállaló számára szükséges lett ugyanis az a végzettség, amivel ételeket, italokat, cukrászati termékeket lehet előállítani. Pincérkedéshez egyelőre nem kell szakképzettség, de szakképzett személy felügyelete igen. A rendelet megjelent a Magyar Közlönyben, sőt,

szeptember elsején már hatályba is lépett.

Egy ilyen szabály már két évvel ezelőtt, a kovid előtt sem lett volna életszerű, most pedig pláne nem. „Ez konkrétan lehetetlen”, ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva – mondta el a Telexnek egy vendéglős.

Ráadásul valószínű, hogy nem EU-s elvárásról van szó.

„Nemzetközi szinten sincs elég dolgozó a turizmusban és vendéglátásban, egy ilyen rendelet bárhol a világon komolytalan lenne” – mondta a lap megszólalója. Szerinte nem nagyon lehet más magyarázat, mint hogy a kormány témafelelőse hibázott van szó, annyira betarthatatlan a dolog.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló