Gasztró

Ha cékla van a hamburgerben, nem hízol tőle

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.15 | 07:46

Már készítenek is céklával burgert.

Egy olyan pulyka-hamburgert fejlesztettek ki az Aberdeen Egyetem kutatói, melynek húspogácsája céklakivonatot tartalmaz, ez pedig segít megakadályozni, hogy a szervezet a zsírokat elraktározza.

A legtöbb diétázó álma a céklás hamburger

Az egyetem kutatói ugyanis úgy vélik, hogy az anioxidánsokat tartalmazó cékla segít megakadályozni, hogy a hamburgerben található “rossz” zsírokat a szervezet elraktározza. Ez azért nagyon fontos, mert a feldolgozott, gyorsétteremi élelmiszerek egyre nagyobb részét teszik ki étrendünknek, miközben többnyire tele vannak zsírokkal.

“Amikor zsíros ételeket eszünk, úgynevezett oxidációs folyamat játszódik le a gyomorban: a zsír potenciálisan mérgező vegyületekké alakul át, amelyek felszívódva a szervezetben rákot és szívbetegséget okozhatnak” – magyarázta a kutatás vezetője, Garry Duthie professzor, az egyetem táplálkozás szakértője.

Úgy hisszük, hogy ha olyan növényi kivonatokat adunk az ételhez, mint a céklakivonat, ami antioxidánsokat tartalmaz, akkor megállítja a zsír oxidációját a bélben és megakadályozza, hogy a szervezet elraktározza a rossz zsírt.”

Illusztráció: 123rf.com

Az íze is megy a hambihoz

Persze a cékla eléggé megosztó növény, savanykás ízét az emberek vagy nagyon szeretik vagy nagyon utálják. Felmerülhet ezért a kérdés, hogy hányan ennének egy cékla ízű burgerből? A kutatók szerint emiatt nem kell aggódnunk, mivel eddig számos egyéb növényi kivonatot kipróbáltak, és végül arra a következtetésre jutottak, hogy a cékla íze megy a legjobban a hamburgerhez. Persze mielőtt piacra dobnák az egészséges hamburgerüket, előbb önkénteseken fogják tesztelni. A kutatók emellett hozzátették, hogy egy ilyen növényi kivonat hatalmas jelentőségű lenne a feldolgozott élelmiszerek piacán és a lakosság hasznára válhatna.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.