Gasztró
Kitálalt a szakács – ezt az 5 ételt sose rendeld az étteremben!
Vannak fogások amiket ajánlott messzire elkerülni. De mik is azok? A szakácsok titkos tapasztalatait mutatjuk most nektek!
Étterembe menni ugyanis együtt jár az összes pozitív gondolattal, amelyek az ott fogyasztandó étellel, az italokkal, a téged körbevevő társasággal és az ünneplés nyújtotta jókedvvel kapcsolódnak össze. De, ahogy mostani cikkükből kiderül, ez a kis kiruccanás rosszul is elsülhet, és könnyen csalódás lehet – főleg akkor, ha ezeket rendeled!
Halat hétfőn
Egyik kedvenc séfünk, Anthony Bouradin megszívlelendő tanácsa a következő: hétfőn sose rendeljünk halat. Az éttermek ugyanis a hétvégéről maradt árut szeretnék ránk sózni, hogy helyet csináljanak a kedden érkező friss fogásnak. Tehát, ami hétfőn a tányérunkon érkezik, nagy valószínűséggel már jó pár napja ott várakozhat, és jócskán öregecskének mondható.
Benedek-tojás
Rossz hír ez a brunch-kedvelőknek, vagyis azoknak, akik szeretnek hétvégén egy bizonyos összeg fejében annyit enni, amennyi beléjük fér. Ezeken az éttermi eseményeken az egyik legkelendőbb tojásétel ugyanis az Eggs Benedict: a buggyantott tojás hollandi mártással leöntve. Mi itt a bökkenő? Nem a tojás, az frissen készül, hanem az ízletes, krémes szósz, mely vajalapú, és a biztonságos fogyasztás érdekében a szakértők szerint is egy bizonyos hőfokon kéne tartani. Ezt viszont egy hosszú napon keresztül lehetetlenség. A séfek pont ezért nem ajánlják a rendelését.
Étlapon kívüli fogás
Amikor olyan kaját rendelsz, amely nem szerepel az étlapon, azt kockáztatod, hogy felbosszantod mindkét csapatot: a felszolgálókat és a konyhán dolgozó személyzetet egyaránt. Ez nem túl jó ötlet, ugye? Minden ilyen általad átfogalmazott fogást eleve időbe kerül lejegyzetelni – a pincér már a kezdeteknél utálja. Aztán bekerül a kérés a konyhára, ahol a jegyzet láttán dobnak egy hátast. Biztosan nem fogják egyhamar összepattintani az ételt. Bosszankodnak, hőbörögnek, ki nem állhatják, ha megmondják nekik, hogyan csinálják.
Jól átsütött hús
A vérben tocsogó nyers húst ugye Te sem kedveled? A séfek szemében a teljesen átsült cipőtalp is hasonló kategóriába tartozik. Ezért ki is dolgoztak egy trükköt azoknak a ‘kedves’ vendégeknek, akik így kérik a bélszínt vagy a hátszínt: nekik nem a csodás középső szeleteket adják, hanem az inasabb, robosztusabb darabokat. Mindezt abból az elgondolásból, ha úgyis keményen szeretné a vendég, nem fogja észlelni, hogy a hús már eredetileg kemény volt. Így időt spórolnak, nem kell gondolkodniuk, a serpenyőbe vagy a grillrácsra az előre kiválasztott ‘combos’ darabok kerülnek.
A bizonyos burger
Hallottatok már a Wagyu marháról? Elöljáróban csak annyit kell tudni róla, hogy húsának kilójáért elképesztő összegeket elkérnek, tehát nem az a húsféleség, amelyet az átlag emberek napi rendszerességgel fogyasztanak. Ha mégis elcsábulsz, hogy burger formájában megkóstold, azért kétszer is meggondolod, hogy ezt vagy a simát válaszd. Az előkelő, természetes zsírokkal rendelkező, drága husit ugyanis nem illenék se ledarálni, se apró darabkákba vágni, a séfeknek ez a hús elpazarlása, ők csakis jó nagy szeletekben tálalnák.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.