Gasztró

Te tudod mit és miért eszünk karácsonykor? 

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.24 | 16:18

A karácsony mindig is a legfontosabb ünnep volt, ám az ünnepi asztalra manapság egészen más kerül, mint régen.

Mindegy is, mi kerül a karácsonyi asztalra, a legfontosabb, hogy szeretteinkkel tudjuk körbeülni. Azonban érdemes megismerni, milyen babonák határozták meg régen a karácsonyi menüt, és megismerni, mit és miért fogyasztottak, és miben változott meg a karácsonyi ételsor manapság.

A karácsonyi vacsora mindig is az ünnep fénypontja volt. Ekkor gyűlt össze a család, és ekkor vették elő a legszebb terítőt és a legszebb étkészletet, ami egész évben a szekrényben pihent, és várta, hogy végre méltó kiegészítője lehessen a karácsony estének. Így van ez ma is, hiszen a terítés és a dekoráció legalább olyan fontos része a vacsorának, mint maga az étel.

A karácsonyi asztalra minden ételt felpakoltak, hogy a gazdaasszonynak ne kelljen felállnia a vacsora  alatt, mert attól féltek, ha feláll, a kotlósai nem ülnek majd jól a tojásokon.

Őseink szigorúan tartották magukat a böjti hagyományokhoz december 24-én. Ennek hatására karácsonykor a hal kivételével elhagyták a húst. 

Karácsonykor olyan finomságokat tálaltak a család elé, amelyet egész évben általában nélkülözniük kellett:

alma, a dió, a méz, a fokhagyma vagy az ostya. 

A babot és a lencsét azért fogyasztották, hogy sok pénzt, gazdagságot hozzanak a családnak, de babot ettek azért is, hogy sok csibéjük legyen az újévben.

A karácsonyesti vacsoránál nagyon fontos szerepet töltött be az alma is. Az asztalnál annyi szeletre vágták fel az almát, ahányan részt vettek a vacsorán, majd közösen elfogyasztották azt, ezzel jelezve az összetartozásukat. 

A karácsonyi süteményeket leggyakrabban dióval és mákkal ízesítették, de a Dunántúlon gyakori volt a túrós töltelék is. 

Bár a hagyományok nagyban befolyásolják az ünnep étrendjét, a karácsonyi menü nagy változásokon ment keresztül az elmúlt évek során. Ma a legtöbben halat esznek főfogásként, de az angolszász hagyományokból eredően nagyon sok helyen kerül pulyka is az ünnepi asztalra. A halászlé általában elengedhetetlen része az ünnepi étkezéseknek, melyet általában rántott hal szokott követni.

Akármi is kerül a családi asztalra, a lényeg, hogy szeretteinkkel tölthessük az ünnepet. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.