Helyek

6 csodaszép város, falak ölelésében

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.17 | 15:18

Az alábbi hat település központja egytől egyig az UNESCO Világörökség része, s egyben jelentős kulturális és turistaközpont, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Carcassonne, Franciaország

A 41 ezer fős Carcassonne Franciaország déli részén fekszik, s hírnevét leginkább annak köszönheti, hogy itt található Európa legnagyobb középkori vára. Az Aude folyó partján pompázó palota kétségkívül hatalmas: a kettős fal kerülete csaknem 3 kilométer, a külső 1672, a belső 1287 méter. A falakat közel ötven torony védi, a külső falon tizennégy, a belsőn huszonnégy, s ehhez járulnak még a Chateau Comtal, a legbelső, megerősített bárói palota impozáns tornyai. Meglepő módon a vár belső épülete is épségben maradt az évszázadok során, noha a 13. században a pápa seregei alapos pusztítást végeztek a katar eretnekek ellen folytatott kéthetes, brutális ostrom során. Akkoriban kevesen hitték, hogy Carcassone vára még a 21. században is állni fog…

Timbuktu, Mali

A Niger folyó deltájától mintegy 15 km-re fekvő Timbuktu a nyugat-afrikai Mali északkeleti részén található. A 13. és a 16. század között renget muszlim tudós dolgozott a városban, ahol a híres iszlám egyetemen, a Sankore madrassah-on 20 ezer diák szívhatta magába a tudást. Ebben az időszakban épültek a várost körülvevő falak is, főként sárból és téglából, hogy Timbuktu gazdag, művelt népét megvédjék a nem kívánt látogatóktól. Sajnos, jelenleg mi sem lennénk biztonságban a városban, mivel a 2012 júniusi lázongások során rengeteg turisztikailag fontos központ sérült. A Turisztikai Világhivatal jelenleg nem ajánlja, hogy Maliba látogassunk, de fog ez még változni, ebben biztosak vagyunk.

Dubrovnik, Horvátország

A délszláv Athén, magyar nevén Raguza az ország legdélibb részén, az Adria partján fekszik. A város egyúttal a horvát művészet, nyelv és irodalom fő központja, számos ismert költő, író, festőművész otthona. Dubrovnik falai a 13. és a 17. század között épültek, amikor még a város Velence legfőbb riválisa volt gazdagság és pompa tekintetében. A városfal, melyhez az évek során több erődöt is építettek, 1940 méter hosszú, 25 méter magas, vastagsága pedig meghaladja a 4–6 métert is (a tengernél 3 méter körüli). Jelenleg Horvátország egyik legnépszerűbb turistaközpontja az alig 30 ezer fős, álomszép település.

Hszian, Kína

Pekingtől mintegy 900 km-re délnyugatra fekszik Hszian, mely egyike Kína legnagyobb városainak (az agglomeráció népessége 8 millió fő fölött van). Nemcsak a legnagyobb, de egyben az egyik legősibb település is Hszian Kína területén, a maga 3000 éves múltjával. A mai napig áll a több mint 11 kilométer hosszú városfal, melyre a 8. században egy 13 emeletes pagodát építettek, ahonnan a híres selyemút is indult. Hszian az élő történelem gyönyörű központja, a közelben található az agyaghadsereg, és itt vannak a kínai piramisoknak nevezett ősi temetkezési halmok is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dia 41: Após experimentarmos o trem noturno Chinês por 12 horas, chegamos em Xi’an, cidade localizado a 1.200 km de Pequim. A cidade é mundialmente famosa pelo exército de terracota, porém existem diversas outras atrações que valem a visita. Nosso passeio começou pela manhã, com uma visita a muralha que cerca toda a parte “velha” da cidade, onde alugamos uma bicicleta e pedalamos os 13,8km de extensão da muralha. Depois visitamos o Mercado Mulçumano e o Pagode do Grande Ganso Selvagem no fim de tarde! Um dia bem cheio, em uma cidade bem interessante e preservada. . . . ? Xi’an Wall- China ?? . ? Provavelmente de qualquer lugar de Xi’an eh possível acessar alguma entrada da muralha a pé, pois ela cerca o centro da cidade. ? CNY 40 ( R$ 20) entrada, aluguel da bicicleta era mais CNY 45 (R$ 22) para 3 horas. . ? Ao invés de pedalar toda a extensão da muralha (nosso caso) e gastar muito tempo e energia, é melhor pegar a bicicleta em um lado e devolver do lado oposto, para poder conhecer as atrações de ambos os lados em um menor espaço de tempo. . . . Day 41: We arrived in Xi’an city located 1,200 km from Beijing, after experiencing the Chinese night train for 12 hours. The city is world famous for Terracotta Army, however there are several other attractions worth to visit. Our tour began in the morning with a visit to the wall that surrounds the whole “old” part of the city, where we rented a bicycle and circled 13.8km along the wall. Then we visit the Muslim Market and the Giant Wild Goose Pagoda in the end of the day! A very busy day, in a very interesting and preserved city.

Viagem•Dicas|Lucas & Jackie ✈︎ (@viviajandoomundo) által megosztott bejegyzés,

Toledo, Spanyolország

A Spanyolország középső részén fekvő, 82 ezer fős Toledót egyrészt úgy emlegetik, mint a három kultúra városát, mivel évszázadokon át keresztények, zsidók és arabok lakták, másrészt, mint a királyok városát, mert ez volt a királyi udvar székhelye I. Károly spanyol király uralkodásának idején: ekkor erősödtek meg a méretes városfalak is, melyek a király védelmét is szolgálták. Maga a város neve „felemelkedett”-et jelent, s valóban: a bronzkorban még kicsiny, de jelentős település az évszázadok során hatalmas, erős központtá nőtt fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hacía mucho tiempo que no subía a la Piedra del Rey Moro y mi reencuentro no pudo ser mejor. Las vistas desde este lugar de Toledo son espectaculares, y si, además, ese lugar es escenario de una leyenda, no se puede pedir más. “Dice la leyenda que en las noches de luna clara se contempla una sombra flotando sobre ella y sus alrededores. Esa sombra es el espíritu del príncipe Abul-Walid que sale de su tumba para contemplar las siluetas de las viviendas, torres y cúpulas de la ciudad toledana por donde paseaba con su amada….”. Si quieres vivir la leyenda y saber más de ella no lo dudes, la Piedra o Peña del Rey Moro es visita obligada. . ? Toledo ( Spain) . ?????????????????????????????????? . . . . . . . #toledo #spain #castillalamancha #igersspain #igersclm #visitspain #spain_vacations #estaes_espania #travellingthroughtheworld #ok_spain #travel_drops #map_of_europe #discover_europe_ #citybestpics #bestplacestogo #hello_worldpics #espacio_spain #loves_spain #topeuropephoto #europestyle_ #europe_vacations #cityscape #travelgram #estaes_castillamancha #kings_villages #living_europe #living_destinations @toledoturismo @luzdeltajo @turismocastillalamancha #bestcitybreaks #travelblogger

Juan (@garsejuan) által megosztott bejegyzés,

Hiva, Üzbegisztán

A ma 50 ezer fős üzbég városka egészét nem ölelik körül falak, ám egy részét igen. A belső városrész teljes egészében védett, 1991-ben lett az UNESCO Világörökség része. Az erődökkel körülölelt fal az ősi, tizedik századból származó épületeket védi, melyeket az évszázadok során számos alkalommal újraépítettek. A 18. és 19. század jellegzetes épületei a ,mai napig szinte teljesen tökéletes állapotnak örevendenek. Mióta a közép-európai ország 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól, népszerű turistaközpont lett Hivából is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.