Helyek

A Mount Everest újabb áldozatot szedett, épp a csúcs után dőlt ki egy hegymászó

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.11 | 11:48

Veszélyesen hosszúak a világ tetején a sorok.

Megmászta a világ legmagasabb hegyét, majd pár órán belül véget is ért az élete – ez Donald Lynn Cash tragikus története. Az amerikai alpinista már éppen kifotózkodta magát a világ tetején, és lefelé tartott a Mount Everestről, de olyan lassan haladt a sor, hogy a két és fél órás ácsorgás közben összeesett.

A túl keskeny ösvény miatt az életmentő segítséget sem kaphatta meg időben. Ha a Hillary-lépcsőt valahogyan elérte volna, akkor talán ott stabilizálni tudták volna az állapotát. A barátja szerint az 55 éves férfi elájult a több órás várakozásban. A Pioneer Adventure szervezte az utat, akik megerősítették, hogy május 22-én, egyből a cél elérését követően mondta fel a férfi szervezete a szolgálatot.

 

View this post on Instagram

 

I am stuck in Memorial Day traffic waiting to summit #MountEverest #kathmandu

A post shared by Steve Foster (@steve_fostering) on

Pár képet készített odafent, majd hirtelen elájult a magaslati oxigénhiánytól:

Két serpánk – Lakpa Nurbu és Pasang Tenje – próbálta normalizálni az állapotát: azonnal masszírozni kezdték, oxigént és CPR újraélesztést kapott. Eztán még meg tudott szólalni, de járni már képtelen volt. A segítőink megpróbálták gyorsan lejuttatni a négyes számú táborba.

Már a Hillary Step közelében jártak, 8770 méteren, amikor a beteg ismét rosszul lett. Ekkor már sajnos nem tudták visszahozni. A szervezők mindent megtettek, hogy garantálják a rájuk bízott férfi biztonságát, de az életét nem sikerült megmenteni.

Cash részt vett a Seven Summit-kihívásban, mely hét kontinens legmagasabb csúcsait célozta. Fiának, Tannernek a legutolsó üzenetében ezt írta:

Áldás, hogy itt lehetek azon a hegyen, ami az utóbbi 40 évemben foglalkoztatott.

Lánya, Brandalin szerint

mindig azt mondogatta, hogy nincs lehetetlen. Bármit elérhetsz, amit megálmodsz. Azt írta a végén anyámnak, hogy köszöni a támogatását. Fel akart jutni a csúcsra, meg akarta mutatni, hogy teljesülhetnek a céljaink.

– idézi a Ladbible.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.