Helyek

Sokáig akarsz élni? Költözz a világ legbékésebb országába!

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.02 | 06:53

Ha igazán szép kort akarsz megélni biztonságban és boldogságban, akkor már kezdhetsz is gyűjteni a repülőjegyre. És nem árt, ha bírod a hideget!

Izland (kép: Pixabay/sabineschilling70/CC0)

2017-ben ismét Izland lett a világ legbékésebb országa, de ebben nincs semmi meglepő, hiszen a skandináv szigetország 2011. óta minden évben első helyen végez a világ országait ebből a szempontból vizsgáló és listázó Global Peace Index-en (GPI), sőt, ha nincs az Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése, ami miatt abban az évben visszacsúsztak a második helyre, akkor 2008. óta minden évben övék lenne a Világ Legbékésebb Országa megtisztelő cím. Ebből is látszik, hogy speciális dolgokon is múlik, mitől lehet egy ország a béke és nyugalom szigete, aminek lakóira hosszú és biztonságos élet vár. Hogy pontosan mik is ezek a szempontok, azt a Real Life Lore gyűjtötte össze ebben a videóban:

What’s the Safest Place on Earth?

Go to http://www.casper.com/reallifelore and use code reallifelore for $50 towards any mattress purchase! Get the RealLifeLore book here: https://www.amazon.com/Answers-Questions-Youve-Never-Asked/dp/1633536696/ref=tmm_hrd_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr= Please Subscribe: http://bit.ly/2dB7VTO What is the safest place in the world? Watch the video and find out 🙂 Music is by Brandon Maahs. Check out his website and music by clicking this link: http://www.brandonmaahs.com/audio-reel Instagram: https://www.instagram.com/official_wh…

Azt már az elején leszögezzük, hogy igazából nem akarunk senkit sem költözésre buzdítani, hiszen

Magyarország 2017-ben a 15. helyen végzett ezen a listán,

ami elég jó, sőt, évek óta folyamatosan válunk egyre békésebb országgá a külföldi elemzők szerint (a Global Peace Indexet az ausztrál székhelyű, Institute for Economics and Peace nevű intézet/think tank készíti, akik valószínűleg egész évben csak ennek a listának az összeállításával foglalkoznak).

A GPI-t egy 22 elemből álló szempontrendszer szerint állítják össze, amin rengeteg apró dolog is szerepel, például hogy az adott országnak milyenek a diplomáciai kapcsolatai a szomszédaival, vagy hogy mennyire könnyen lehet hozzájutni például fegyverekhez. Mi most a legfontosabb pontokat vesszük végig a videó alapján, a végén pedig kiderül, miért Izland a tuti.

Így készül a békeindex

A születéskor várható életkor alapján a legtovább jelenleg a monacoiak élnek a Földön, akik egy rendkívül magas, 89,5 éves átlagot hoznak, rajtuk kívül Hong Kong (84 év) és Japán (83, 7 év) állnak még a dobogón. Ha viszont a nemeket is külön választjuk  (a nők a világ nagy részén magasabb életkorra számíthatnak, mint a férfiak), a Földközi-tenger partján fekvő hercegség hölgy polgárai még ennél is jobbra esélyesek, a születéskor várható élettartam náluk ugyanis 93,5 év!!! Ha sokáig akarsz élni, legyél monacoi nő!

A hosszú élet, meg úgy általában egy békés ország egyik alapfeltétele, hogy ne nyírjanak ki más emberek, így a GPI kialakításakor is elég fontos mérőszám a gyilkosságok aránya. Ha nem akarod, hogy megöljenek, akkor azonnal irány a Távol-Kelet, itt Makaó, Szingapúr, valamint ismét Hong Kong és Japán vezetik a listát.

Európából csak Norvégia és Ausztria fért be az első 10-ben, úgyhogy ha maradnál az öreg kontinensen, ebben a két országban vagy a legnagyobb biztonságban a gyilkosoktól. Jól szerepeltek viszont idén az európai törpe államok, úgy mint Monaco, Andorra, Liechtenstein és San Marino, 2017-ben ezeken a helyeken ugyanis egyetlen gyilkosság sem történt.

Ha nem városállamokról vagy törpeállamokról beszélünk, akkor gyilkossági szempontból Japán a világ legbiztonságosabb, komolyabb mérettel rendelkező országa, a természeti katasztrófák terén viszont ők speciel elég rosszul állnak. Ha valaki cunamitól, földrengésektől, árvizektől vagy vulkánkitörésektől fél, akkor az Arab-félszigeten lesz a legnagyobb biztonságban. A sivatag nem tud kigyulladni, a tenger nyugis, folyók nincsenek, a föld nem mozog, a természeti katasztrófák szempontjából legkockázatmentesebb országok top 10-jében ezért ott van Katar, Szaúd-Arábia, Bahrain és az Emirátusok is.

Boldog Skandinávia

A világ legbékésebb és legbiztonságosabb országának megtalálásában persze az is fontos szerepet játszik, hogy mennyire érzik jól ott magukat az emberek. Ez alapján úgy tűnik, a világ legjobb helye Észak-Európa. A boldogsági indexet Norvégia vezeti, őt követi Dánia és Izland, de Svédország és a finnek is befértek még az első tízbe. Európából még a svájciak és a hollandok érzik kimagaslóan jól magukat, a világ többi részéről csak Kanada, Ausztrália és Új-Zéland vannak ott a legboldogabbak között.

Ezeken a helyeken valami lehet a levegőben… Vagyis inkább pontosan fordítva, nincs semmi a levegőben, a legboldogabb országok top 10-e ugyanis elég sok helyen egyezik a legjobb légminőségű helyek listájával. Úgy tűnik jó levegő = béke, biztonság, boldogság. Itt Új-Zéland vezet, őt követi Brunei, Ausztrália és a skandinávok, és kicsit talán meglepő, de Észak-Amerikában Kanada mellett az Egyesült Államokban is jó a levegő. Csak kicsit sok a gyilkosság.

Persze nem csak az számít, ha valaki más öl meg, az öngyilkosságok aránya ugyanúgy meghatározó a GPI összeállításakor. Az öngyilkosságok aránya a Karib-tengernél a legkisebb az egész világon, a top 10-ben szinte csak ebből a térségből találunk országokat, úgy mint Barbados, Jamaika, Grenada és a Bahamák. A jó idő és a pálmás tengerpartok úgy tűnik riasztó hatással vannak az öngyilkossági kedvre.

Más szempontból viszont a trópusi területek már nem számítanak ennyire életbiztosításnak. Ha a veszélyes betegségek előfordulási területeit nézzük, akkor már megint inkább Skandináviában, Japánban vagy mondjuk Svájcban vagyunk a legnagyobb biztonságban. Ezen a listán Izland vezet.

Miért éppen Izlandka?

A skandináv szigetország a legtöbb mérésben igencsak jól szerepelt idén (is), a halálos fertőzések elkapásának lehetősége itt a legkisebb az egész világon, de ritkák a természeti katasztrófák is, magas a várható életkor, tiszta a levegő, és az emberek is boldogok. Izland néhány dologban egészen kivételes, az elmúlt 500 évben például egyetlen egy izlandi ember halt csak meg katonai konfliktusban, de az egész ország modern történelmét tekintve az is csak egyszer fordult elő, hogy az izlandi rendőröknek meg kellett ölniük valakit.

How to pronounce Eyjafjallajokull (a message from an Icelander)

I’ve seen so many attempts for the pronunciation of Eyjafjallajokull and not as many tutorials on the matter so I thought I’d post a short video explaining how you can go about pronouncing the great volcano Eyjafjallajokull 🙂 – – – Saying Eyjafjallajokull 10x fast: http://www.youtube.com/watch?v=GKupmF1l3dY Saying Grimsvotn: https://www.youtube.com/watch?v=Ru72GtkRhaw – – – http://www.twitter.com/trymbill

Bár idén pont egy durva gyilkossági ügy rázta meg az ország közvéleményét (egy grönlandi matróz ölt meg egy helyi lányt), és néha azért kitör egy vulkán, de ha békés életre vágysz, azt jó eséllyel Izlandon megtalálod. De a mi térségünk sem annyira rossz, Ausztria a negyedik, Csehország a hatodik, míg Szlovénia a hetedik a békeindexen. A második helyen végző Új-Zéland és a harmadik Portugália is megér egy misét, de ahogy már az elején is mondtuk, itthon is elég békés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló