Helyek

10 elképesztően menő hely, ahova nem juthatsz el

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.16 | 06:47

A Föld egy varázslatos bolygó, varázslatos helyekkel. Ezek között van olyan is, amelyik túl különleges, túl veszélyes, vagy túl jól őrzött ahhoz, hogy egy átlagos ember meglátogassa, erre a tíz helyre pedig legalább az egyik igaz.

Fotó: Dan Callister/Getty Images

1. Heard-sziget, Ausztrália

heardisland.org

Egy vulkanikus szigetről van szó, valahol Madagaszkár és az Antarktisz között, valamivel közelebb az utóbbihoz, viszont Ausztráliához tartozik. Na de miért olyan veszélyes?  Körülbelül 4.000 kilométerre van a legközelebbi kikötő, ez azt jelenti, hogy legalább két hetet kell hajózni ahhoz, hogy visszaérj a civilizációba. A szigetet pingvinek, fókák és rozmárok lakják, ezek az állatok nem mindig barátságosak az emberrel. Továbbá ott van a rettenetesen zord, sarkköri időjárás, a sziklás táj viszont még ennél is keményebb. Ha ez nem lenne elég, a szigeten lévő vulkán aktív, így igazából bármikor kitörhet.

2. Kígyósziget, Brazília

Ilha da Queimada Grande - Itanhaém3

A 43 hektáros sziget 32 kilométernyire van Brazília partjától. Ahogy a nevéből elég könnyen kitalálható, tele van kígyókkal. Nem is akármilyenekkel, a Földön egyedül itt vannak arany lándzsakígyók. A helyiek szerint négyzetméterenként öt ilyen csúszómászó van a szigeten, a Discovery egyik dokumentumfilmjében öt helyett csak egyről van szó. Ha valóban csak egy van négyzetméterenként, akkor is több mint 4000 példány van belőle. Ez azért különösen ijesztő, mert ezeknek a kígyóknak a mérge képes szétmarni bármilyen élőlénynek a húsát, szóval fokozottan halálos ide utazni. Meg egyébként tilos is, a brazil kormány kizárólag kutatókat enged a szigetre, és őket is csak elég ritkán.

3. Észak-Szentinel-sziget, Andamán-szigetek

nollyvines/Youtube

A Bengáli-öböl nyugati részén található a szigetcsoport, ahova az Észak-Szentinel-sziget is tartozik, és rengeteg korallzátony övezi, viszont nem ez a fő indok arra, hogy nem lehet odamenni. A szigetet szentinelézek lakják, ők az egyik utolsó népcsoport, akikhez nem ért el a civilizáció, ugyanis a szigetlakók nagyon nem kíváncsiak senkire. 2004-ben, a térséget sújtó földrengések után helikopterrel repültek el a sziget felett, hogy megvizsgálják a károkat. A helyiek ezt azzal próbálták megakadályozni, hogy nyilakat lőttek a helikopterre, és kövekkel dobálták.

4. Lascaux-i barlang, Franciaország

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

Észak-Franciaországban van a barlang, ami a 17.000 éves festményekről híres. Ezek nagy állatokat ábrázolnak, amik a fosszilis maradványok által, bizonyítottan léteztek abban a korban. 2008-ban a barlang elég durván elkezdett gombásodni, azóta elzárták a nagyközönség elől, csak kutatók mehetnek be.

5. Poveglia, Olaszország

West Lawn - Tinged with Regret

Velence alatt helyezkedik el Poveglia szigete, amin állítólag egy elég erős átok ül. A történelem során több szerepet is betöltött, volt erőd, szállítmány-ellenőrző pont, karantén a pestis idején és elmegyógyintézet, az utóbbi 1968-ban zárt be. Azóta a sziget teljesen elhagyatott, és a világ egyik legijesztőbb helyének tartják, ahol a pestis áldozatai és az elmegyógyintézet lakói kísértenek. Még ilyen távolról is elég ijesztő, de az olasz kormány szeretné, ha valaki kihasználná a területet, ehhez egy elég kedvező ajánlattal hozzá is járulnának. Aki megveszi a szigetet, annak 99 éve van arra, hogy kifizesse.

6. Vatikáni titkos levéltár, Vatikán

pexels.com

A titkos levéltárban nem akármilyen dolgok vannak, ilyen VIII. Henrik levele arról, hogy el szeretne válni a feleségétől, mondjuk ez a 15. században nem volt nagy divat. Becsült adatok szerint körülbelül 35.000 ilyen kaliberű iratot és tárgyat tartanak ott lent, mélyen a föld alatt. A levéltárat csak nagyon kevesen, a világ legnagyobb tudósai látogathatják, és még nekik is kemény rostán kell átmenniük ahhoz, hogy ott kutathassanak.

7. Iszei nagyszentély

伊勢神宮内宮

Ez a hely Amaterasu-omikami istennőnek állít tiszteletet, Japán nyugati részén. A szentélyt kizárólag olyan papnők és papok látogathatják, akik tagjai a japán császári családnak. Az ottaniak hisznek a megújulásban, úgyhogy az ottlévő összes épületet 20 évente lerombolják, és újakat építenek a helyükre. A legutóbbi megújítás 2013-ban volt.

8. 51-es körzet, Egyesült Államok

Area 51: I

Egy ilyen lista nem lehetne teljes az 51-es körzet nélkül. Az összeesküvés-elmélet kedvelők kedvenc helyére ugyanis elég nehéz bejutni, csak katonák és válogatott fejlesztő mérnökök tehetik be a lábukat. Az amerikai kormány csak annyit árul el a helyről, hogy itt fejlesztik a harcászati repülőgépeket. A hiedelem szerint viszont itt kutatják azokat a lezuhant földönkívüli űrhajókat, amik a Földre zuhantak le. Ha ez talán nem is igaz, biztosan elég titkos dolgokat végeznek ott, ha az amerikai kormány ennyire nem enged oda senkit.

9. Csin Si Huang-Ti sírja, Kína
Generales de Qin Shi Huang

A bonyolult barlangrendszer Kína középső részén helyezkedik el, egy hegy alatt. Itt van Kína legelső császárjának a sírja, ami leginkább az agyaghadseregről híres, ezt kapta a császár azért, hogy a túlvilágon csatázni tudjon velük. 1974-ben fedezték fel, de még mindig nincs felderítve az egész barlang. Eddig 2000 katonát találtak, viszont az ismeretlen részeken akár még 8000, teljesen egyedi katona is lehet. Az agyaghadsereg látogatható, a császár sírját viszont még azóta sem találták meg.

10. Spitzbergák Nemzetközi Magbunker

SVALBARD GLOBAL SEED VAULT

A bunker 120 méter mélyen van Norvégia egyik legészakibb szigetén, 1300 kilométerre az Északi-sarktól. Hivatalosan 2008-ban nyitotta meg a norvég kormány, és 840.000 magot tárolnak itt. És hogy miért? Hogy megőrizzék az ismert élelmiszernövények mindegyikének magvait egy esetleges globális katasztrófa esetére. Kormányok és szervezetek bérelhetnek saját széfet a bunkerben, hogy magokat tároljanak bennük. Az létesítményt elég nehéz megközelíteni, és elég durván is őrzik. Kizárólag az a néhány alkalmazott léphet be, akik elvállalták ezt az állást, a világ végén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.