Ital

Eladó a világ legöregebb konyakja

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.05.28 | 10:48

Sotheby’s aukciósház ma záruló online árverésén jelenleg több mint 35 millió forinton tart a licit!

1762-ben, azaz 258 évvel ezelőtt készült Franciaországban a világ legöregebb konyakja. Lehet, hogy van régebbi, de azokról nem tudunk.  A XV. Lajos király uralkodása alatt lepárolt italok még bőven fogyasztható állapotban vannak.

világ legöregebb konyakja

Nem is csoda, hogy az egyetlen eladó, a Sotheby’s aukciósház május 28-án záruló online árverésén jelenleg 92 ezer fonton áll, azaz több mint 35 millió forint a licit, de a szakértők szerint a végső vételár ennek akár a duplája is lehet a végére, és elérheti a 160 ezer fontot, azaz közel 70 millió forintot. Még 6 óra hátra van az aukcióból, aztán gazdára talál a világ legöregebb konyakja.

2014-ben a fennmaradt három palack közül az egyik, kisebb palack 19,2 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára egy árverésen. A vevő olyat tett, amit ilyen korú italoknál nem szokás: kinyitotta a konyakot. A lengyel luxustermékeket árusító cég kiemelt partnerei kóstolhatták meg a negyed évezredes italt. Csodálatosan komplex élményt nyújtott a fogyasztók szerint.

A harmadik palack konyak egy ideig még biztosan nem kerül új kezekbe: a 265 éves Gautier szeszfőzde múzeumában őrzik. A cég fennállásának mindössze hetedik évében készült el az ital, így nem csoda, hogy nagy becsben tartják, és valószínűleg az a palack sosem fog onnan elkerülni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Megvették a magyar szellemvárost
  • szerző:nuus
  • 2020. 06. 25.