Környezet

Sérült madarat találtál? Ezt kell tenned!

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.03 | 17:30

Természetjárás, kirándulás során könnyen találkozhatunk olyan sérült madárral, ami a segítségünkre szorul. Mivel Magyarország rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik, célszerű felkészülnünk, mi a teendő, ha sérült vagy beteg madarat találunk.

Fotó: Facebook/Vadmadárkórház Sukoró

Az elárvult vagy sérült madarak gyakran kiszorulnak a természetes élőhelyükről, ezáltal könnyűszerrel felfedezhetik őket a túrázók. Mindezek mellett azonban nem minden esetben könnyű megállapítani, hogy az állatnak valóban van-e szüksége emberi segítségre. Íme néhány árulkodó jel!

Mikor van szükség emberi segítségnyújtásra?

A sérült madarak felismerése gyakran nem könnyű, de néhány közös jellemzőjük van. Ide tartozik a hiányos vagy szakadt tollazat, a reszketés, az állandó fekvő vagy ülő helyzetben való tartózkodás, valamint a látható sérülések vagy vérzések.

Hogyan segíthetsz?

Először is – saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül – óvatosan fogjuk be az állatot egy rongy segítségével, helyezzük egy kartondobozba, majd juttassuk el egy madármentő egyesülethez.

Amennyiben nem tudjuk megfogni, mert harap, vad, támad, illetve olyan helyen van, ahol nem férünk hozzá, szintén vegyük fel a kapcsolatot telefonon egy madármentő egyesülettel, akik a helyszínre érkezve megoldják az állat befogását.

Hova fordulhatsz, ha sérült madarat találsz?

Néhány kivételtől eltekintve minden vármegyében van olyan mentőközpont, ami alkalmas sérült madarak ellátására. A teljes listát a termeszetvedelem.hu oldalon találod.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló