Koronavírus

Nagy változás jön a koronavírus oltásoknál itthon

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.11 | 10:18

Egyszerűbb lesz oltáshoz jutni. Forrás: Pexels

A szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ.

Így mostantól az is foglalhat időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, aki korábban már négy vakcinát kapott – írja a Népszava.
Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. Az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem.

A Moderna oltása egydózisú és hat hónapos kortól adható, azaz a gyerekek is beolthatóak vele.

Az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását. Márpedig sokan kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti mintáknak csak mintegy 7 százalékában okozta az influenza-vírus a betegek tüneteit, ezzel szemben 40 százalékban a Covid volt a felelős. A megbetegedettek közül (24 kórház adatai szerint) 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Ragyogó arcbőr 11 ezer méteren
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 28.