Lélek

Ezek miatt az okok miatt megy tönkre a legtöbb párkapcsolat – meg fogsz lepődni

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.06 | 10:48

„Nem megy nekem az a kapcsolatosdi” – halljuk sokszor, és többnyire csupán egy vállvonás a válasz. No de mit csinálnak másképp azok, akiknek a műfaj királyai? Íme, néhány lehetőség.

1. Lazán veszik: nem élet-halál kérdés számukra a kapcsolat.

Amikor egyedülállók, nem keresnek kétségbeesetten reszketve partnert, nem interjúztatják remegő kézzel zsinórban a potenciális jelölteket, rettegve, hogy valamit elbaltáznak, ha egyszerűen csak magukat adják. Jól elvannak pasi/csaj nélkül is, élvezik az életet, ha viszont párjuk van, nem paráznak folyamatosan azon, hogy mi lesz, ha elhagyják, megcsalják, becsapják őket. A lényeg röviden és velősen: lazán kezelik ezt az egészet, és eszükbe se jut, hogy a kapcsolat léte vagy nemléte miatt akár többek, akár kevesebbek lennének. Zárójeles megjegyzés: természetesen azok is ők, akik nem ragadnak bele évekre egy rossz kapcsoltba, hanem kilépnek, amint boldogtalannak érzik magukat a másik oldalán.

2. Türelmesek: nem akarnak rögtön 20 lépést előre ugrani.

Valószínűleg mindannyian ismerünk valakit, aki rögtön az első randi után halálosan szerelmes lesz, és már látja magát újdonsült kedvesével ötgyerekes családként, saját házban, kerttel és kocsival. Ez persze tök jó, ideális esetben a partner értékeli a szándékot, de elsőre többnyire brutálisan ijesztő: ha tudod is már, mi lesz a neve a közös gyerekeiteknek, azt lehetőleg ne kapcsolatotok első egy-két hónapjában oszd meg az embereddel. Nyugi, totálisan ráér.

3. Elégedettek: jól érzik magukat a bőrükben kapcsolat nélkül is.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy elhiszed, hogy még a nap is szebben süt majd, ha végre sikerül bepasiznod/becsajoznod. Szingliként úgy tűnik, hogy a rendszeres bókok, a napi szintű szex és a kevesebb rezsiköltség garancia arra, hogy fényesen lásd a világot… a valóságban persze francokat, a problémáid nem oldódnak meg csak azért, mert társra leltél. Ugyan a terheket és az örömöket ezentúl van kivel megosztani, de egy sor új felelősség is megjelenik hirtelenjében a prioritáslistádon.

4. Képesek kifejezni érzéseiket: nem hidegek, de nem is csüngenek partnerükön folyton.

Ez az egyik legfontosabb képesség: kifejezni érzéseinket szabadon és gond nélkül, ugyanakkor elkerülni, hogy a másikon lógjunk megállás nélkül, pozitív visszajelzésre, megerősítésre és segítségre várva. Azok, akik minden kapcsolatot elbaltáznak, általában a következő két kategória valamelyikébe esnek: vagy hűvösen, távolságtartóan viszonyulnak partnerükhöz nem képesek kifejezni érzéseiket, vagy pedig hisztérikusan ragaszkodnak, önálló levegővételt sem adva párjuknak. A megoldás természetesen a kettő között van: érzelmeinket mélyen megélve és kifejezve, de semmi esetre sem hisztikirály(nő) és matrica üzemmódban.

5. Ismerik önmagukat: és dolgoznak is azon, hogy jobbak legyenek.

Az önismeret nem úgy működik, mint a diplomaszerzés az egyetemen, hogy elég minden kurzust elvégezni a megfelelő kreditekért, végül pedig – ilyen-olyan eredménnyel – megkapja a z ember a papírokat végzettségről. Francokat: az önismeret egy életen át tart, és folyamatosan muszáj tenni érte, hogy a sötét foltok is felderítésre kerüljenek. Ha pedig már adott egy irány, jön az önfejlesztés: nyilván ez sem a tökéletesség ígérete, de mindenképpen egyfajta hatékony megküzdési mód démonjainkkal – merthogy az mindenkinek van. Akik jelesre vizsgáznak párkapcsolatból, általában kellő érzelmi intelligenciával képesek mindezt működtetni.

Ti hogy álltok?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló