Lélek

Ez a 4 típus létezik, ha érzelmekről van szó – te melyik vagy?

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.14 | 06:41

A Psychology Today cikke négy személyiségtípust különböztet meg, akik mind másképp reagálnak, ha érzelmeik kezeléséről van szó. Másra is kell ügyelniük.

1. Az intellektuális alkat, aki sokat agyal

Értelmes, intelligens, kitűnő a felfogóképessége, és remekül képes kifejezni magát akár stresszhelyzetben is. Ha megpróbálják sarokba szorítani, megőrzi a nyugalmát, ezért a legkellemetlenebb vitából is győztesként kerül ki. Problémát jelent azonban a számára, hogy felismerje és kommunikálja az érzelmeit, általában nem hallgat az ösztöneire, és nehezen vesz részt, könnyed, játékos programokban.

Mit tegyél, ha ebbe a típusba tartozol?

– Próbálj rendszeresen mozogni, hogy ki tud kapcsolni az elméd hangját legalább egy kicsit.
– Tedd fel magadnak a kérdést: „Mit mond a szívem? Mit diktál az ösztönöm?”, és tedd félre egy kis időre a racionális érveket.
– Fordíts nagyobb figyelmet a légzésedre. Segít, hogy jobban tudj figyelni a megérzéseidre.

2. Az empatikus alkat, aki szivacsként szívja magába mások érzéseit

Érzékeny, szeretetteljes és támogató. Tökéletesen képes megérezni – és átvenni – mások érzéseit, gyakran mondják róla, hogy túlérzékeny. Könnyen elfárad nagyobb társaságokban, mert a csoport szinte minden tagjának az energiája óriási hatással van rá. A szaglása, látása, tapintása is igen érzékeny.

Mit tegyél, ha ebbe a típusba tartozol?

– Naponta többször tarts rövid szünetet, hogy fel tudj töltődni. Sétálj egyet, relaxálj pár percet egyedül.
– Vigyázz magadra: ha egyszerre több dolog nyomaszt, listázd az öt legfontosabb problémát, és dolgozz ki stratégiát a kezelésükre.

3. Az erős, csendes „kőszikla”

Határozott, stabil, megbízható, mindig lehet rá számítani. Bátran kifejezheted mellette az érzelmeidet, nem fog kiakadni vagy elítélni téged. Többnyire azonban nehézséget jelent a típus képviselői számára, hogy a saját érzéseiket kifejezzék, hiszen csendes kősziklaként ritkán beszélnek csak személyes dolgokról, és akkor is szeretnek bizonyos keretek között maradni.

Mit tegyél, ha ebbe a típusba tartozol?

– Lépj ki egy kicsit a komfortzónádból. Beszélj egy közelebbi barátodnak az érzéseidről, ahelyett, hogy mindig csak csendben hallgatnád őt.
– Írj naplót az érzéseidről. Elég minden egyes nap egyetlen érzésről írni röviden, amit épp megtapasztaltál. Fontos, hogy teret adj a belső világodnak: hajlamos lehetsz ugyanis az elfojtásokra, amelyek számos betegséghez vezethetnek. Nem szégyen az érzésekről beszélni, és ha figyelmes vagy, nem is leszel sebezhetőbb emiatt.

4. Az áradó folyó

Mindig pontosan tudja, hogy mit érez (és mi váltotta ki ezeket az érzéseket), és szívesen osztja meg a tapasztalatait és a látásmódját másokkal is. Senkinek sem kell azon agyalnia körülötte, hogy mi járhat a fejében, a szívében. Általában könnyen túlteszi magát a negatív megnyilvánulásokon, és továbblép. A problémát gyakran az okozza, hogy túl sok infót oszt meg magáról másokkal, ezért hamar kiég, netán kiszolgáltatott helyzetbe sodorja magát.

Mit tegyél, ha ebbe a típusba tartozol?

– Mielőtt felhívnád a hozzád legközelebb álló személyek valamelyikét (sőt: mindegyikét), hogy segítséget kérj, várj egy pár percet. Ülj le, maradj csendben, figyelj befelé: mit súgnak a megérzéseidet? Ne várj csodát rögtön: idővel egyre letisztultabb formában jelennek majd meg az intuíciók.
– Ne akarj mindig, mindent megosztani másokkal. Vannak dolgok, amelyek csak rád – és az esetleges érintettekre – tartoznak.

Te melyik típusba tartozol?

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.