Lélek

Szerelem első látásra, de hogyan tovább?

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.20 | 13:51

A kémián túl mi tarthat össze egy kapcsolatot?

Pixabay
Pixabay

Mi fog meg először egy leendő szerelmi partnerben? A szexuális kisugárzása? A vonzó külseje? Talán. De mi van akkor, ha pont nem ezeket kellene keresnünk a másikban, ha intimitásra vágyunk?

Egyszer azt mondta a tanárom:

Ha olyannal ismerkedsz meg, akivel azonnal ágyba bújnál, akkor fuss gyorsan a másik irányba!

De miért?

Ez minden természetes hajlamunknak ellentmond, de ha sorra vesszük eddigi kalandjainkat, amiben megvolt a nagy találkozás, a felszikrázás és az azonnali szex, akkor a legtöbb történet ugyanúgy végződött.

Elhalt az egész. Sosem hívott vissza. Mintha semmi másról sem szólt volna a dolog köztünk. Nem volt miről beszélgetnünk.

Legyűrni az állati ösztönt

Sok a párhuzam az állatok párzási rituáléi és az emberek párválasztási próbálkozásai között. Ha megvan a nemi alapú vonzalom, amit egy kis tánc követ, akkor hamar létrejön a szexuális egyesülés is. Az alacsonyabb rendű életformáknál ennyi volt a lényeg: ők a szaporodásra gyúrnak. Természetadta ösztönük, hogy utódokat nemzzenek. De ha megtörtént a sikeres aktus, akkor – kevés kivétellel – tovább is állnak.

Nálunk összetettebb a helyzet: ha megkívánunk valakit, akkor inkább hátráljunk pár lépést, és tegyünk tisztába pár dolgot. A hormonjaim diktálják az egészet? Ezért ilyen nehéz ellenállnom az illetőnek?

A szex nem fallabdázás

Gyakran úgy állunk az intimitáshoz, mint egy páros játékhoz, amit mindketten szeretünk, ezért akár együtt is játszhatnánk. Buli, élvezet és remek időtöltés. De az igazi intim együttlét nem valami sport vagy edzés. Kettőtökről szól. Teljes valótokról és kapcsolatotok mélységéről. Ennek a köteléknek egyik kivetülése a szex. Nem csak „csinálni valamit”. (Persze lehet így is hozzáállni: időnként testi szükségletet kielégíteni valakivel, de az öröm akkor rövidtávú, sőt, csak vágynövelő, mert nem ad igazi elégedettséget.)

Többdimenziós élményre sóvárgunk

Ha valakivel megismerkedünk, és azt gondoljuk róla, „nagyszerű ember”, vagy „bárcsak többet beszélgethetnék vele”, az már teljesen másról szól.

Aztán csetelgetünk, közös élményeket szerzünk. Nagyon oldschoolnak tűnik, de így a személyiségünk szinte minden része kapcsolódik a másikéhoz. És élvezni is fogjuk az együtt töltött időt. Ismerni akarjuk egymás véleményét. Elmesélni a napi történéseinket. És meghallgatni, mi volt vele aznap. Aztán persze össze is bújhatunk.

Mit is keresünk?

Látom magam körül az embereket őszinte, tartós kapcsolatban, és felteszem magamban, hogy ha randialkalmazással kellett volna választaniuk a partnerüket, akkor nem biztos, hogy így egymásra találtak volna. Mondják is, hogy alaposan meg kellett ismerniük egymást, hogy rájöjjenek, milyen csodálatos ember a másik.

Aztán egymásba is szerettek, mélyen és gyönyörűen.

Érdemes feltennünk magunknak azt a pár kérdést: jobban meg akarom-e ismerni? Kíváncsi vagyok-e a véleményére? Érdekel-e, mi történik vele egy napján? Utaznék-e a társaságában? Megosztanám-e a világomat vele? – feszegeti a Collective Evolution.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló