Lélek

Az okos ember ezeket sosem mondja a munkahelyén

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.22 | 06:45
  • trendindex: 3

De könnyen lehet, hogy sehol nem mondja, ha okos és jót akar magának.

handbag-1558855_1280
fotó: pixabay.com

A munkahely az életnek pont nem az a területe, ahol az ember gondolkodás nélkül jártatja a száját. Itt töltjük életünk nagy részét, és hogy kikkel, azt nem nagyon válogathatjuk meg. A munkáért kapott pénzből tartjuk el magunkat, a családunkat, akit csak kell. Sok múlik azon, hogyan végezzük a munkánkat, hogyan állunk hozzá, na meg a főnökünkhöz és a kollégákhoz. A munkahelyi politika nagy úr. Persze még így is akadnak, akik a munkát valamiféle szükséges rosszként és kissé félvállról kezelik. Ők pont nem azok az okos emberek, akikre a címben is céloztunk. Az okos ember eleve tudja: a kimondott szavaknak hatalmas ereje van.

A Huffingtonpost most összeszedte azt a tíz mondatot,

amire egy okos munkavállaló még csak nem is gondol,

aki pedig igen, az se nem okos, se nem marad túl sokáig az adott helyen, ahol mégiscsak kicsúsztak a száján az alábbi mondatok.

“Bocs, de ez nem az én hibám!”

Annyira tipikus! Egy okos ember nem hárít. Akkor sem, ha valaki más hibázott, és tudja is, hogy ki. A másra mutogatás egyfelől ránk tereli a figyelmet, még vétlenségünk esetében is, másfelől rosszindulatról árulkodik. Ha a főnökök megkérdeznek, egyszerűbb objektív helyzetképet adni, aztán majd ők kijelölik a ludast.

“Én ezt nem tudom megcsinálni!”

Ez se egy túl jó taktika. Azt sugallja a főnökeid felé, hogy nem akarod megcsinálni. Hogy büdös neked a munka. Vagy ha egyébként megcsinálnád, de tényleg nem tudod, akkor viszont alkalmatlan vagy arra a pozícióra, ahol vagy. Úgyhogy, ha tényleg nem tudod megcsinálni, akkor legalább állj elő egy alternatív megoldási javaslattal.

“Ez nem fair!”

Az élet igazságtalan, és aki mást gondol az naív és éretlen. Simán lehet, hogy nem mindig mi vagyunk a legalkalmasabbak egy-egy feladatra. De az okos ember, ahelyett, hogy az élet igazságtalanságán dühöngene, inkább a fejlődést választja. Leszűri a tanulságot, kideríti az okát, hogy miért nem ő lett a kiválasztott, majd pótolja a hiányosságot.

Lily Allen | Not Fair (Official Video)

NO SHAME – THE NEW ALBUM – OUT NOW https://LilyAllen.lnk.to/NoShameID ‘Not Fair’ from the album ‘It’s Not Me, It’s You’ Stream, download or buy – https://LilyAllen.lnk.to/ItsNotMeItsYouID – Follow Lily online: www.lilyallenmusic.com https://LilyAllen.lnk.to/Spotify https://LilyAllen.lnk.to/AppleMusic https://LilyAllen.lnk.to/Twitter https://LilyAllen.lnk.to/Facebook https://LilyAllen.lnk.to/Instagram

“Ez nem az én feladatom.”

Hát akkor kié? És mit sugall ez a mondat? Hogy mindössze a minimumot vagy hajlandó elvégezni a fizudért cserébe. Fejlődni nem akarsz, és lehet, hogy csak melegedőnek használod a munkahelyedet. Pedig, ha okos vagy, akkor adott esetben azt is megcsinálod, amit egyébként nem kéne. Ezzel felhívod magadra a főnökeid figyelmét, jó pontokat szerzel, és talán előléptetést, meg magasabb fizetést is.

“Ezt így szokták csinálni. Mindig.”

Sokan az állandóságot kedvelik igazán, de most pláne egy olyan világban élünk, ahol sűrűn változnak a dolgok. Fejlődnek. Például egy munkahelyen is. Az ilyen reakció viszont azt sugallja, hogy pesszimista vagy, nem hiszel a változásban, a fejlődésben, nem látsz más alternatívát, csak azt, amit már megszoktál. De akkor hogy leszel így innovatív?

“Lenne egy hülye kérdésem…”

Ja, akkor fel se tedd. Mert még fel se tetted, de máris minősítetted önmagad és a véleményed. Méghozzá lefelé, és tudjuk hová: a béka alá. Azt sugallja a mondat, hogy te sem bízol eléggé magadban és az ötletedben. De akkor más hogy bízzon benne?

“Megpróbálom.”

Rossz irány. Ne próbáld meg. Ha csak megpróbálod, akkor azt gondolod magadról, hogy nem biztos, hogy sikerülni is fog. És akkor inkább másra bízzák a feladatot. Mert aki megpróbálja, az csupán kísérletet tesz valamire. Az okos ember ezért: megteszi.

“Áááá, egy perc alatt megvan!”

És ha nem? Ne bagatellizáld el a feladatot. Ha csak egy perc, az olyan, mintha félvállról vennéd. Mintha ledarálnád. De a főnök szemében egy gyors fénymásolás is fontos feladat. Mindenre energiát és figyelmet kell fordítani. Különben nem vesznek komolyan és a munkádat sem. Amire aztán lehet, hogy nem is lesz szükség ilyen hozzáállás mellett.

“Utálom ezt a munkát!”

Most komolyan? Tényleg ezt gondolod? Akkor mit keresel még itt? Ne te légy a munkahelyen a negatív arc, akit mindenki kerül, mert folyton csak panaszkodik, elsősorban a munkájára, és mindent fikáz, előszeretettel a kollégáit. Nemcsak a munkatársak, de a főnökök sem kedvelik az ilyen embert. Ha nem bírod a munkád, mondj fel. Mindenkinek az lesz a legjobb, de főképp neked. Légy végre okos!

“Hát ez egy bunkó!”

A bunkó szót bármilyen másik negatív értelmű szóval behelyettesíthető. De mire is célzunk ezzel? Hogy ne ócsárold a kollégádat, még akkor se, ha tényleg bunkó. Mert akkor felesleges, és csak magadnak csinálsz vele rosszat, ha a fülébe jut, hogy állandóan őt kritizálod. Ha meg nem bunkó, csak valamit félreértettél, akkor meg te leszel a bunkó. Az meg kell neked? De most őszintén! Ha csöndben maradtál volna, okos maradtál volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló