Lélek

Sírj csak nyugodtan, mert az jót tesz neked!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.02 | 09:11

Hogy van az, hogy néhányan egy megható jelenetnél azonnal itatni kezdik az egereket, mások pedig fapofával nézik végig a legszívfacsaróbb filmeket is? Miért van, hogy egyesek még egy temetésen sem könnycseppek formájában fejezik ki az érzelmeiket, míg vannak olyanok is, akik egy apró gesztus hatására is sírógörcsöt produkálnak?

A kutatók azért kezdték el vizsgálni a sírást, hogy az emberek jobban megértsék, mit is jelentenek könnyeik, szociális, pszichológiai és idegrendszeri megközelítésből is. Hiába az egyik leggyakoribb élettani jelenség, még mindig elég keveset tud róla a tudomány.

A legfrissebb adatok szerint a sírás nemhogy teljesen normális dolog, még hasznos is, főleg a mentális egészséget és az érzelmi stabilitást erősíti.

A sírás az egyik legjobb eszköze a stressz levezetésének, a feszültség feloldásának és az érzelmek szabadjára engedésének. Ha az ember magában tartja ezeket, az hosszútávú lelki sérüléshez is vezethet. Bár a sírás mechanizmusa egyelőre még nem teljesen tiszta a kutatók számára se, Alex Goetz, a General Health Inc. alapítója így fogalmaz a témában:

A könnyeknek nagyon fontos szerepük van. Intenzív érzelmeket és stresszhormonokat szállítanak, ezért ha egy kiadós sírásra vetemednénk, ezek a súlyos terhek elhagyják a testünket. Még akkor is, ha szégyelled magad sírás közben, ez annak a jele, hogy olyan szintű stresszt élsz át, ami máskülönben káros hatással lenne a szervezetedre.

Az tehát biztos, hogy a könnycseppek hormontartalma arra utal, hogy a szervezet az egyensúlyt próbálja helyreállítani. Ha visszafojtjuk a sírást, akkor ez nem valósul meg, a szervezetünket így még több káros hatás éri. Nem egy kutatás bizonyította be, hogy azok, akik könnyebben elsírják magukat sokkal egészségesebbek, mint azok, akik nem engedik, hogy érzelmeik vegyék át az irányítást. Ennek a gyakori fejfájás és a hajhullás lehet az intő jele, de később akár szívproblémákhoz, depresszióhoz és egyéb fizikai tünetekhez is vezethet.

Tehát a lényeg az, hogy ha jól esne egy kiadós bőgés, – legyen az oka akár fizikai, akár lelki fájdalom, vagy akár öröm – akkor semmiképp se fogd vissza magad!

Fotó: Pixabay / rubberduck1951


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.