Lélek

Tíz tény az agyunk működéséről, és hogy szinte bármire képesek vagyunk

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.09 | 06:45

Nem is gondolnánk, mennyire lenyűgöző az emberi elme.

Pixabay
Pixabay

Nincs olyan csúcs, amit ne hódíthatnánk meg általa; cél vagy álom, melyet ne valósíthatnánk meg. Ha erre vágyunk, akkor először nem árt, ha tisztába jövünk az agy alapvető működési elveivel.

A Bright Side tíz praktikus pontba szedte össze, hogyan is funkcionál a szürkeállományunk.

Az elme számára nincs különbség a valóság és a képzelet közt

Az agy mindenféle gondolatra képes reagálni, és számára mindegy, hogy az információ a valóságból ered vagy éppen a fantázia szülötte. Ezért van az, hogy valaki rózsaszín szemüvegen át látja a világot, de emiatt működik a placebo-hatás is: a testünk úgy fogad egy hatástalan gyógyszert, mintha igazi orvosság volna.

via GIPHY

A szellemi munka nem terheli meg az agyat

Ha úgy érzed, hogy totál leszívták az agyad, akkor az az érzelmek miatt van. A fejben keringő vér összetétele egy aktív agymunka szakaszban ugyanis változatlan marad. Az egész napot végigdolgozó ember ereiben levő vér változik meg mérhetően.

Az agy többnyire önjáró

A gondolataink több, mint a fele még tegnapról maradt a fejünkben. Ezért borzasztó nehéz a pesszimistáknak szemléletmódot változtatni. Szó szerint ki kell mosniuk az agyukat, hogy észrevehessék a pozitív történéseket.

via GIPHY

Az látjuk meg, ami a fejünkben jár

Gondolj bármire, meg fog jelenni az életedben. Ha például arról álmodozol, hogy kiruccanj Párizsba, akkor előbb-utóbb szembejön valami, ami a francia fővárosra emlékeztet. Ha azt akarod, hogy változzon körülötted a világ, akkor a gondolataiddal kezdd!

Az agyunknak is edzésben kell lennie, akárcsak az izmainknak!

Nincs különbség közöttük: tornázniuk kell. Új dolgokat tanulni, levegőztetni, egészségesen táplálni, pihentetni, új helyekre utaztatni – akár ha már Tetrist játszol, az is segít.

Az agy sosem pihen

Amíg alszunk, ez a szerv akkor is pörög. Sőt: sokkal aktívabban, mint nappal.

Lehúzni a rolót

Hogy ne húzzon le egy negatív gondolatokból fonódó spirál, időnként ki kell tennünk magunkra a „zárva” táblát, hogy az immunrendszerünknek adjunk egy kis időt helyreállni. Ne feledd az aktív pihenési módokat: az agynak ez az igazi kikapcsolódás.

Jó dolog a felejtés: az idegrendszert védi

Hogy eltárolhassunk új emlékeket, ahhoz az agyunknak meg kell szabadulnia pár régi benyomástól. A legjobb persze az volna, ha mi magunk szelektálhatnánk, mi menjen vagy maradjon. Ehhez az jön jól, ha gyakran használjuk az információt, amit megőrizni szándékozunk.

Az agy nem érez fájdalmat

Reagál rá, de maga nem érzi át, ugyanis nincsenek erre megfelelő receptorai. A koponyánkban van azért bőven, ami érzékeli a fájdalmat: a véredények, idegek és szövetek az agy körül.

Meg tudjuk változtatni az agyunkat

Rengeteg tevékenység tud új idegi kapcsolatokat létrehozni. Ha úgy gondoljuk, képtelenek vagyunk bármiben is előre lépni, akkor ez a meggyőződés uralni is fogja a tudatunkat. De ha úgy állsz hozzá, hogy „Menni fog!”, akkor az agy maga nyit lehetőségeket, hogy megvalósuljon a célkitűzés.

Sok mindent elérhetünk, ha elhisszük, hogy hittel hegyeket lehet megmozgatni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.