Lélek

Segítség, a kolléganőm folyamatosan magában beszél!

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.30 | 06:45

Ismerős az ilyen munkatárs? Ugye, hogy milyen idegesítő? Non-stop zajforrás, mit lehet ilyenkor kezdeni?

 

2014ag15-431

Aki egyterű irodában dolgozik, annak ismerős lehet a helyzet. Képzeld magad abba a közegbe, melyet a NY Mag cikke lefest:

Hármasával ülnek a kollégák egy kupacban, ahol a munkaállomásokat annyira alacsony választófalak határolják, hogy a dolgozók akadály nélkül látják egymást, ha épp nem a monitort nézik. Rendkívül zavaró az, ha az egyik munkatárs magában beszél. Egyfolytában. Minden nap, megállás nélkül.

A legkevésbé az veri ki a biztosítékot, ha a nagyszájú megnyit egy emailt, és elhagyja a száját egy jól hallható „hűha”. Ezt már meg is lehetett szokni, ha napjában többször hallják. A kollégák akkor kezdik felhúzni magukat, amikor valamin dolgozik, és azt is folyamatosan kommentálja: „na, nézzük csak meg ezt és ezt”, „hol a fenében van az a doksi?”, „mégis most mihez kezdjek ezzel?”

A legelviselhetetlenebb akkor, amikor szitkozódik és káromkodik, a lehető legvulgárisabb módon. Korhatáros szavak röpködnek olyankor, amikor elégedetlen a beosztásával, vagy valami új dolgot kell elsajátítania, esetleg egy szoftverhibával szembesül.

Minden egyes rezdüléséről élő egyenesben értesülnek a többiek, és ha rákérdeznek, hogy „Mit is mondtál?”, annyit reagál sértett hangon, hogy

Ó, nem hozzád beszéltem.

Azt éreztetve, mintha félbeszakították volna.

Lássuk be, ez ellehetetleníti a munkavégzést. A konkrét példában egy informatikai cégnél vagyunk, fejlesztés folyik, ahol koncentrálni kell. Ha nincs harminc csendes perc, amit osztatlan figyelemmel a munkámra fordíthatna az ember, akkor bizony ez meglátszik a munka minőségén is. Felbosszantani senki nem akarja a magában beszélőt, a főnök elé sem vinné senki az ügyet, viszont szeretnék jól kezelni a helyzetet.

Valamit tenni kell

Ha valaki önmagában beszél, az akár komoly pszichés betegségre is utalhat, de ebben az esetben erről nincs szó, hiszen a kolléganőnek amúgy van kapcsolata a külvilággal. Az irodák csapása egy-egy ilyen munkatárs. Ha egy ilyen emberrel kell osztoznod a munkahelyen, akkor mindenképp szóvá kell tenned a folyamatos bábeli zűrzavart. Érthető, hogy félsz, hogy felhúzza magát, és inkább csöndben tűrnél. Pedig csak annyit kellene mondanod, hogy

nem tudok koncentrálni, ha egész nap a magadét mondod.

Ezzel persze azt kockáztatnád, hogy rosszul reagál, ami reális félelem részedről. Viszont minél hamarabb fel kell emelned a hangod, és valami ilyesmit mondanod neki, hogy

Klári, az van, hogy nehezemre esik a munkámra összpontosítani, ha magadban beszélsz. Nem tudom, észreveszed-e magadon, hogy milyen gyakran csinálsz így, de rendkívül zavaró tud lenni. Hadd kérjem azt, hogy figyelj légy szíves oda erre, és uralkodj magadon!

Ha meghunyászkodsz, és úgy véled hogy a büdös életben nem leszel képes ezt így megmondani neki, mert nem sülne jól el, akkor az is egy megoldás, ha én-közléseket használsz. Ha olyan csomagolásban adod be neki, hogy

ez az én heppem…

máris megkönnyíted az üzenet célba találását, mindkettőtök számára.

Rájöttem, hogy nekem csendre van szükségem, ha dolgozom. Tudom, hogy egy egylégterű irodában ez illúzió, de mégis nehezemre esik úgy melózni, ha magadban beszélsz, a fülem hallatára. Esetleg el tudod képzelni, hogy felhagysz vele, és akkor nyugodtabb környezetben dolgozhatnánk?

Bárhogyan fogadja is a kérésedet, nem valószínű, hogy a gond egyik napról a másikra megoldódna. Ha ösztönös nála a dolog, akkor ezt a szokást egy beszélgetés nem töri meg. Lesz még egy átmeneti időszakotok. Előfordulhat, hogy párszor még rá kell szólnod, hogy tartsa magában, amit mondogat.

Ha nincs más megoldás, lehet hogy el kell szeparálni az asztalát: olyan helyre kell telepíteni, ahol senki mást sem fog zavarni. Vagy ha van hasonló problémával küzdő kolléga, akkor érdemes őket egymás mellé tenni. Esetleg te is kérheted az áthelyezésedet csendesebb közegbe, illetve a zajt ki is zárhatod az életedből, ha például fülhallgatón hallgatsz zenét. Ha erre nincs lehetőséged, akkor valami fehér zajt kibocsátó szerkentyűt is üzembe helyezhetsz, ami blokkolja a Klárika felől érkező hangokat. A többiek is hálásak lesznek!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.