Lélek

Ezt a 15 mérgező érzést tedd le, ha boldogabb akarsz lenni

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.09 | 11:16

Még a hét főbűnnél is több kártékony dologgal kell megküzdenünk.

Közhely, de igaz: mindenki boldog akar lenni. De hogy idáig eljussunk, be kell azonosítanunk, mi áll az utunkban. Csupa olyan érzés, amely lehangol, de hátha előnyünkre is tudjuk ezeket fordítani. Mik is ezek?

Idegeskedés

Akkor jön ránk, ha úgy tűnik, nem vagyunk biztonságban, sőt: ha fenyegetve érezzük magunkat. Megmérgezi a tested és az agyad is, elcsüggedsz, vagy akár depresszióba is eshetsz. Félelmet is tapasztalhatsz magadon, figyelemzavart, plusz álmatlanság és önbizalom-problémák is társulhatnak hozzá. Azonosítsd be, mi az, ami felbosszant. Illessz be valamilyen edzést a heti rutinodba. Vedd magad körül olyan emberekkel, akik pozitív életszemléletűek.

via GIPHY

Folyamatos aggódás

Emiatt állandóan kényelmetlenül érzed magad, szomorúnak és sajnálkozónak. Megváltoztatja azt, hogy hogyan kommunikálsz: mit hallasz meg és mit mondasz ki, illetve a döntéshozó képességedet is képes meghatározni. Az aggódás megbéníthat, és a körülötted lévőkre is kihat, plusz a jövődre is. Hogyan szabadulhatsz meg tőle? Olyan emlékeket idézz fel, amelyek a múltbeli győzelmeidről szólnak, ezek segítenek megküzdeni a jelen harcait. Azt is tartsd észben, hogy vannak dolgok az életben, amelyeken tudsz változtatni, de minden más nem tőled függ. Ez utóbbiakkal pedig meg kell békélned.

Örök elégedetlenség

Akkor mérgez, ha már állandósult az életedben. Rövidtávon jó szolgálatot tesz, ugyanis abban lendít előre, hogy jobb emberré válj. De ha már mindent így nézel, akkor olyan elérhetetlen mércét állítasz fel, aminek a valóságban soha semmi sem felel meg. Ezt kiiktathatod úgy, hogy önmagadat elfogadod, ahogyan vagy, mások elvárásait pedig hanyagolod. Fedezd fel a negatív gondolatok és tapasztalatok fontosságát. Tanulj a hibáidból, hagyd magad mögött a botlásaidat és menj tovább!

via GIPHY

Függőség

Érzelmileg manipulálhatóvá tesz téged, és az önbecsülésedet is gyengíti ez a kötődés. Ha társfüggővé válsz, bizonytalanná leszel és megkérdőjelezed a saját képességeidet. Ebből úgy lehet kijönni, hogy meggyőzöd magad, hogy a te terveid és céljaid vannak az első helyen. Próbáld meg saját magad megoldani a konfliktusaidat, és tanulj az esetleges kudarcokból. Felejtsd el a „Képtelen vagyok rá” és az ehhez hasonló mondatokat. Helyette a „Megtanulom!” legyen a jelmondatod.

Harag

Vannak olyan helyzetek, amikor a jól irányított düh segít átjutni egy-egy nehézségen. Gyakran segít a veszélyre fókuszálni, de ha erőszakká fordul, akkor már baj van. Hogyan csillapodjunk le? Először is ismerd be, hogy bizony pipa lettél. Mindig jusson eszedbe, hogy a legjobb módja a harag kezelésének a bölcsesség és a józan ész. El kell döntened, milyen üzenetet adsz a körülötted levők számára, ha majd szétrobbansz a feszkótól.

Irigység

Na ettől tényleg nem leszel derűsebb. Ráadásul a környezeted is megszenvedi. Ha nem vagy képes mások sikereinek örülni, akkor a keserűség el fog uralkodni rajtad, és képtelen leszel azokat a helyzeteket kezelni, amelyekben mások eredményesebbek. Hogy le tudd tenni az irígységet, arra van szükséged, hogy számba vedd, mi tesz téged egyedivé. Legyenek álmaid, amik a szemed előtt lebegnek.

via GIPHY

Félelem

Attól rettegni, hogy egyszer már kudarcot vallottál, egy életre lebéníthat. Ha feltárod a félelmed gyökereit, akkor képes leszel szembenézni az okokkal – ez nagy előrelépés lehet. Képzeld el a lehető legrosszabbat, ami megtörténhet, és próbáld meg kitalálni, mit tennél akkor. Így a félelemhez kapcsolódó gondolat nyomában egyből jön a megoldás ötlete is.

Szégyen

Tarthatsz attól is, hogy nevetségesnek fogsz tűnni: ez mindig az elhagyatottság érzéséből fakad. A feszengés megdermeszt, és emiatt elmulaszthatod elérni a kitűzött céljaidat is. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a személy, aki meg akar alázni, az vélhetően csak a saját önbizalmi problémáit vetíti ki rád. Még az is előfordulhat, hogy fél tőled. Tanulj meg nevetni a saját gyengeségeiden, amikből egyébként tanulhatsz is.

Súlyos depresszió

Ez az egyik legveszélyesebb érzés. A levertség ilyen foka az életed minden területére kihat. Akár még az életkedvedet is elveszi. Meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat és észlelésedet: a pozitív mondatokra kell fókuszálnod. A múltad hibáit a helyükre kell tenned: ezek a személyiséged fejlődésének akkori velejárói voltak. Azoktól az emberektől tarts kellő távolságot, akik ebben nem támogatnak, vagy egyenesen bántóak.

via GIPHY

Frusztráció

Harag és megbántottság – nem élheted úgy le az életedet, hogy mindenkinek meg tudnál felelni. A legfontosabb legyen számodra a saját méltóságod, ezt tudván irányítsd az életedet. Koncentrálj arra, amit már elértél. Adj engedélyt magadnak arra, hogy esetenként hibázz, és sose add fel!

Tartós gyász

Ha nem tudod, hogyan dolgozz fel egy hatalmas veszteséget vagy tragédiát, akkor teljesen mélypontra juthat az életed. Ám ez a helyzet nem hatalmaz fel arra, hogy lemondj az életed irányításáról. Nem várhatod el mindenkitől, hogy átérezzék, mi zajlik le benned. Ezt a fajta fájdalmat nem is könnyű másnak megértenie. De gyakran ez a gyógyulási folyamatod része, így nincs szükség arra, hogy elnyomd ezeket az érzéseket. Inkább oszd meg olyanokkal, akik valóban közel állnak hozzád. Meg kell tanulnod felejteni és megbocsátani. Csak így fogod tudni becsukni azt az ajtót, ami a múltba nyílik. Közhely, de így van: az élet megy tovább…

Könnyek

A sírás néha nagyon jót tesz az egészségnek, de a többi érzéshez hasonlóan, ezt is túlzásba lehet vinni. Ha a pityergés az egyetlen válasz minden szembejövő nehézségre, akkor már gondok vannak. Fel kell fognod, hogy az egerek itatása nem fogja megoldani a felmerülő problémát. Érdemes akkorra tartogatni a sírást, amikor fizikai fájdalom ér. Vagy átfordítanod örömkönnyekké, ha pozitív változás következik be.

via GIPHY

Bűntudat

Különbséget kell tennünk eseti bűntudat (amikor például szándékosan törvényt sértünk) és állandó lelkiismeret furdalás közt. Ha rossz fát tettél a tűzre, akkor el kell rendezned az illetővel, akinek legalább egy bocsánatkéréssel tartozol. Így felvállalod a felelősséged a tetted következményéért. Máskor remélhetőleg nem szaladsz bele ugyanebbe a hibába.

Elutasítás

Ha a kihívásokra sorban elzárkózással válaszolsz, az gáz. Mély fájdalmat és önelfogadási gondokat fog eredményezni. Megmérgez, hacsak meg nem tanulod szeretni önmagadat. Sose feledd: egyéni és különleges személy vagy!

Féltékenység

Azzal függ össze, hogy nem akarsz elveszíteni valakit. Az rendben van, hogy a szerelmi életedben néha felbukkan ez a zöldszemű szörnyeteg, de pusztítóvá akkor lép elő, ha fenyegetés, kontroll és tiltások is járnak vele. A tisztelet és vonzás egyszerű törvénye segíthet ebben az esetben: minden, amit respektálsz, közeledik hozzád, akivel-amivel viszont nem bánsz tisztelettel, az el fog távolodni.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló