Lélek

Egy autista fiú építette meg az eddigi legnagyobb Lego-Titanicot

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.17 | 15:46

Az izlandi tini művét most éppen Tennesseeben állítják ki.

Brynjar Karl Bigisson építette meg az eddigi legnagyobb Titanic-másolatot Legóból. A jelenleg 15 éves rejkjavíki fiú autizmus spektrumzavarral él, és öt évvel ezelőtt nem átallott 700 órát beletenni a munkálatokba. 11 hónapig rakta össze a luxus óceánjáró makettjét, melyet április közepétől a tennessee-i Pigeon Forge-ban lévő Titanic Múzeumban állítanak ki. Az 56 ezer kockából álló hajó közel 80 cm hosszú, és 15 cm magas.

Brynjar úgy emlékszik vissza, hogy már ötéves korában is órákig legózott:

Gyakran az útmutató alapján építettem, de volt olyan is, hogy a fantáziámra hagyatkoztam.

Először a vonatok foglalkoztatták erősen, majd mikor a nagyapja elvitte hajóval horgászni, akkor kattant rá a vízi járművekre. Mindent megtanult a Titanicról.

Mikor anyámmal a dániai Legolandbe utaztam, és megcsodáltam a híres épületek meg repülők másolatait, akkor ugrott be, hogy én is készítenék egy saját modellt. Egy Lego-ember méretű Titanicra gondoltam.

A család is beállt az ügy mögé: anyja támogatta, a mérnök nagypapa pedig kinyomtatta az eredeti tervrajzokat a megfelelő méretben, és segített kiszámolni, mennyi kockára lesz szükségük.

A rokonok és ismerősök adományaiból vették meg a készletet, és a munka során a fiúnak sikerült elfogadnia saját autizmusát is. A projekt előtt önkifejezési gondjai voltak: nehezen kommunikált, ami boldogtalanná és magányossá tette. Addig az iskolában is asszisztens segítette a tanulásban, most már erre nincsen szüksége. Az önbizalma is megerősödött, és interjúkat is szívesen ad.

Az osztálytársak a barátjuknak tartanak, és lehetőségem nyílt utazni, új emberekkel megismerkedni.

Édesanyja az elején nagyon nehéznek látta a gyereknevelést – fogalma sem volt róla, mi vár majd a jövőben autista fiára. Most boldogan osztja meg a szülőtársakkal, hogy ez a sajátosság sem gátolja meg őket céljaik elérésében.

Mikor a gyereked előáll egy teljesen elszállt, hatalmas ötlettel, ami a vágya, akkor a segítségedet kéri. Hallgasd meg aprólékosan és tegyél kísérletet a megvalósítására! A legjobb befektetés is lehet belőle!

Az asszony szerint az álmaink visznek előre mindannyiunkat, ezt senki sem veheti el tőlünk.

via GIPHY

A nagypapa is bizakodó:

Az autizmus egyáltalán nem kell, hogy valami ijesztő dolog legyen. Rengeteg tudós és vezető élt ilyesféle spektrumzavarral. Ami számít, hogy megértsék és támogassák őket. Sokat tanulhatunk tőlük.

A makettet három darabban szállították a tengeren túlra, ahol gondosan összerakták újra. 2019 decemberéig lesz látható a különleges tini nagyszerű műve, teszi hozzá a CNN.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló