Lélek

A nyitott személyiségek fizikailag is máshogyan látnak, mintha varázsgombát tolnának

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.21 | 16:33

Ausztrál tudósok kimérték, mennyire eltérően dolgozzák fel a nyitott személyiségek a bejövő ingereket.

Pixabay
Pixabay

Ha olyan típusú ember vagy, akinek ínyére vannak a kalandok, akkor a szó szoros értelmében máshogyan látod a világot, mint a többiek. Az új tapasztalatokra nyitott személyek több vizuális információt képesek befogadni, mint az átlagember, és abban is eltérnek, hogy egyéni módon kombinálják, amit látnak.

Az új élményekre való nyitottság az öt fő személyiségtípus egyikének a jellemzője. A kíváncsiság, a kreativitás és az új dolgok felfedezése tartozik még ide. A nyitott személyiségek jól teljesítenek azokon a teszteken, amelyek a kreatív ötletek előhívását mérik, mint például hogy a hétköznapi tárgyakat hogyan tudnánk újszerűen használni, legyen szó akár egy tégláról, vagy bögréről, esetleg teniszlabdáról.

Számos bizonyítéka van annak, hogy a nagyfokú nyitottsággal élő személyek vizuális képességei is kiugróak. A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Anna Antinori és csapata kimutatta, hogy a nyitottnak bizonyuló alanyok jóval több lehetőséget vesznek észre.

Úgy tűnik, hogy egy rugalmas kapun keresztül engedik be a vizuális ingereket, amelyek behatolnak a tudatukba.

Patchwork-képek.

Antinori 123 egyetemi hallgatót kért fel, hogy végezzék el a binokuláris rivalizáció tesztet (amikor a két szem elé egyidejűleg helyezett, egymástól különböző képeket nem összeolvadva, hanem felváltva regisztrálja csak az agy). Az egyik szem most egy vörös képet, míg a másik egy zöldet kellett, hogy nézzen két percig.

Általában az agy egyszerre csak egy képet képes észlelni, és a legtöbb diák egy, a piros és zöld közti képet látott a kísérlet alatt. De néhányan arról számolak be, hogy mindkét képet felfogták, melyek patchwork-szerűen mosódtak egybe. Ez a kevert észlelés esete, mely a személyiségteszt során nyitottabbnak talált alanyokra volt csak jellemző.

Ha nyitott emberekkel végezzük el ezt a tesztet, akkor látható lesz, hogy az agyuk annyira rugalmas, hogy nem a szokványos megoldásokat fogja szállítani. Hisszük, hogy első ízben most sikerült kimutatni azt a tapasztalati tényt, hogy az átlagtól mérhetően eltér a vizuális észlelésük.

A többi négy fő személyiségtípushoz nem kapcsolódik ez a fajta észlelés, számol be a New Scientist.

Elmetágítás.

Az eredmény magyarázatot ad arra, hogy a nyitott emberek miért is olyan találékonyak:

Ha előállnak azokkal az őrületes új ötletekkel, hogy hogyan lehet a téglákat még hasznossá tenni, az azért van, mert tényleg más szemmel látják a világot.

A dolognak van azért árnyékos oldala is: ezek a nagy mértékben nyitott emberek jóval hajlamosabbak téveszmékre és üldözési mániára is, legalábbis a Sydneyi Egyetem munkatársa, Niko Tiliopoulos szerint.

Az ilyen fokú nyitottsággal élők a körülöttük lévő valóságot is eltérően érzékelik: akár szellemeket is „láthatnak”, vagy félre is értelmezhetnek kommunikációs vagy egyéb jeleket is.

Sőt, Antinori eredményeit alapul véve, mondhatjuk azt is, hogy a túlzott nyíltság olyan, mintha varázsgombát enne valaki. A csapat egy korábbi kutatásának fókuszába került a pszilocibin nevű alkaloid, amely bizonyos gombákban található. Ez a pszichoaktív anyag úgy meg tudja nyitja az elmét, hogy más lesz a személyiségteszt és a fent említett térlátás teszt eredménye is.

Ezen túl, még azt is megállapította az ausztrál kutatócsapat, hogy bizonyos fajta meditációk segítségével is elérhető a vizsgált patchwork-látás.

Antinori tervezi felfejteni azokat a kevert észlelésben részt vevő idegi folyamatokat, amelyek a kreatív gondolkodásban és a vizuális észlelésben is nagy szerepet játszanak – különös tekintettel arra, ha ezeket a pszilocibin vagy meditáció okozza.

Úgy tűnik, hogy nyitottsággal módosítani lehet a tudatosság szűrőjét, kíváncsiak vagyunk, hogyan megy ez végbe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló