Lélek

Hogyan különböztessük meg a szociopatát a pszichopatától?

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.29 | 06:48
  • trendindex: 2

Szociopata vagy pszichopata? Gyakran halljuk, hogy a kettőt sokan keverik, esetleg a szavakat egymással felcserélve használják. A Psychology Today remek cikkben szedi össze, mi a különbség közöttük.


Az, hogy a kettőt, a szociopatát és a pszichopatát gyakran összekeverik egymással, nem minden alap nélküli. Mindkét zavar az antiszociális személyiségzavarok körébe tartozik, és számos közös pont köti őket össze. A szocipata és a pszichopata egyaránt:

– figyelmen kívül hagyja a társadalom törvényeit és íratlan szabályait
– nem törődik mások jogaival
– nem érez megbánást vagy bűntudatot
– igen gyakran viselkedik erőszakos, agresszív módon.

Egy sor különbség is van a két személyiségzavar között

A szocipata általában ingerlékeny, igen gyakran szorong, könnyen dühbe gurul. Nem ritkák a váratlan dühkitörések, amelyek akár a tettlegességig is elfajulhatnak. A legtöbb szocipata a társadalom peremén él: többnyire nincs munkájuk, állandó bevételük, családi kapcsolataik kuszák – összességében elmondható, hogy a társadalmi beilleszkedésre teljességgel képtelenek. Ha egy szocipata bűncselekményt követ el – például gyilkol –, az szinte mindig hirtelen felindulásból történik, abszolút spontán és váratlan.

A pszichopata ezzel szemben kellemes, többnyire intelligens, elbűvölő teremtés. A felszínen barátságos, kívülről úgy látszik, képes mély emberi kapcsolatokat kötni, és nem okoz nehézséget számára, hogy bizalmat ébresszen. Igen gyakran sikeres karriert épít, akár felsővezető is lehet. Emberi és szakmai kapcsolataiban kiharcolt sikereit azzal éri el, hogy zseniálisan manipulál másokat, és hosszú ideig képes titokban tartani valódi természetét. Ha a pszichopata bűncselekményt követ el, általában pontosan megtervezi a részleteket, és hideg fejjel, higgadt körültekintéssel gyilkol.

De vajon mitől lesz valaki pszichopata, és mitől szociopata?

A pszichopata a tudósok szerint természetétől fogva az: fejlődése során az agy bizonyos területei elmaradtak a többitől, ezért esetében az empátia képessége nem alakult ki. A szocipata ezzel szemben alapvetően egészséges ember volna, csak a zord környezete tette őt olyanná, amilyen. Ő bizonyos mértékű empátiára képes lehet, adott körülmények között. A pszichopaták esetében tulajdonképpen lehetetlen, a szocipatáknál viszont ritka, hogy a magukén kívül mások érzéseit és értékeit is figyelembe vegyék.

A legveszélyesebb minden személyiségzavar közül a pszichopatizmus. Az ok egyszerű: a pszichopata képes érzelmileg teljesen leválni minden tettéről, akár a legbrutálisabbakról is. Az igazán veszélyes sorozatgyilkosok 40 százaléka diagnosztizált pszichopata, akik puszta örömből, esetleg szexuális kielégülés céljából is képesek ölni. Többek között például Ted Bundy, John Wayne Gacy és Dennis Rader is pszichopata volt, akárcsak Anders Breivik. Ők brutális tetteik elkövetéséig normális, kiegyensúlyozott, sármos ember hírében álltak, senki sem gondolta volna, hogy képesek akár a légynek is ártani. Egy szociopata viszont olyan indulatosan, dühösen, agresszíven viselkedik, hogy a környezetüket általában nem lepi meg, ha bűncselekményt követnek el.

Dr. Scott Bonn kriminálpszichológus hangsúlyozza, hogy a sorozatgyilkosok többsége nem számít betegnek a szó klinikai értelmében, ugyanakkor nem is őrült zsenik, mint ahogy azt sokan hiszik. A többségük egyszerűen csak antiszociális személyiségzavarral küzd: szocio- vagy pszichopata.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló