Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Lélek

Több mint 200 okból szexelhetünk

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.27 | 17:37

Messze nem csak az örömszerzés és a gyereknemzés a szex oka. A kutatók összeírtak egy csomó okot, és négy nagyobb kategóriát.

Fotó: 123rf.com

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy az emberek legtöbbször olyan egyszerű és nyilvánvaló okokból szeretkeznek, mint az utódnemzés vagy az örömszerzés.

A Texasi Egyetem által végzett kutatás eredményei szerint a helyzet azonban közel sem ilyen egyszerű, és a szeretkezés mögött sokszor összetett okok rejtőznek. David Buss és Cindy Meston pszichológusok összesen 237 okot tártak fel mindenre kiterjedő kutatásuk során.

Az emberek szexualitása mögött az egészen egyszerű mindennapi okok mellett (unalom) a teljesen spirituális okok is megjelentek, a felmérés tanúsága szerint akad olyan, aki Istenhez szeretne közelebb kerülni a szeretkezés által. A tanulmány tanulsága szerint sokan teljesen önzetlenül közelítenek a szexualitáshoz (azt szeretnék, ha a partner jól érezné magát), azonban azok is sokan vannak, akik manipulálni akarják társukat a szexen keresztül.

Míg egyeseket a szex erőssé és magabiztossá tesz, addig mások azt szeretik, ha szex után megalázottnak érezhetik magukat. Vannak, akik barátaiknak akartak imponálni, vagy ellenségeiknek ártani a szexen keresztül (például tönkretenni egy kapcsolatot). A pszichológusok a kutatást két részre osztották. Elsőként 400 férfit és nőt kértek meg, hogy nevezzenek meg minél több indokot, amiért az emberek szexuális életet élhetnek. Ezt követően 1500 egyetemista korú fiatalt kértek meg, hogy meséljenek a különböző szexuális élményeikről. A két felmérés egybevetésével végül 4 nagyobb és 13 kisebb részre osztották a szexualitás mögött meghúzódó indokokat.

A 4 nagyobb ok a szexre

– Fizikai ok: örömszerzés, stresszoldás, új tapasztalatok szerzése

– Konkrét ok: gyermeknemzés, bosszú, előnyösebb szociális státusz elérése

– Érzelmi ok: szerelem, kötődés, köszönetnyilvánítás

– Létbizonytalanság miatt: alacsony önértékelés, önbizalomhiány, kényszer, kötelességtudat

A szexualitás valódi okait feltárni nagyon is fontos, ennek ellenére sok tudós csupán annyival intézi el, hogy az emberek csak magáért a szexért, vagy gyermeknemzés céljából szeretkeznek. Ezt a jóval összetettebb kérdéskört továbbra is érdemes lenne vizsgálni”

– nyilatkozta Dr. Buss.

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló