Lélek

11 tipp, hogyan utáltathatod meg magad az emberekkel nagyon gyorsan és hatékonyan

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.30 | 06:45

Mindenkinek van legalább egy sztorija arról, hogyan vált valaki ellenséggé a legjobb barátból - de legalábbis valakivé, akivel nem is értjük, hogy lehettünk jóban! Itt van néhány tuti tipp, hogyan leszünk mi ezzé a valakivé.

Amikor két idegen életében először találkozik, általában néhány másodperc alatt eldől, hogy milyen irányba indul el a kapcsolatuk. Mint az állatvilágban. És a szakértők szerint minden, de minden apró részlet számít egy kicsit abban, hogy a másik több időt akarjon velünk tölteni. A pulcsink színe, a keresztnevünk, a feromonok és ezernyi nehezen befolyásolható dolog. Van azonban sok olyan terület, amin látványosan eredményesek lehetünk – negatív értelemben.

Túl sok fotót megosztani

Ha egy napon belül képes vagy megosztani pillanatokat a nászutadról, a tesód diplomaosztójáról meg egy póknak öltöztetett kutyáról, akkor le kell állnod. Egy 2013-as tanulmány szerint a túl sok fotóposztolás lepusztítja az emberi kapcsolatokat. Például: a barátaid nem fogják csípni, ha túl sok családi fotót töltesz fel, s ez fordítva is igaz, a családtagok sem fognak örülni a haveros-bulis képeknek.

via GIPHY

Túl sok vagy túl kevés Facebook ismerős

Egy 2008-as kutatás azt vizsgálta, hogy reagálnak egyetemisták kamu Facebook profilokra. Az eredmény szerint azok voltak a legnépszerűbb profilok, ahol kb 300 ismerős volt a karakternek. Ha kevesebb vagy több barátja volt, akkor a tesztalanyok nem szívesen jelölték meg szimpatikusnak a profilt. Bár később a kutatás szervezői rájöttek, hogy az összes jelentkezőnek 300 körül volt az ismerősei száma a Facebook-on. Így feltehetően az 1000 ismerősszám a tolerálható még, hiszen a Facebook-felhasználók nagy  részének ekörül van a barátai száma. (Egy átlagos felnőtt felhasználó továbbra is 338 ismerőssel rendelkezik.)

Valami nagyon személyeset felfedni a kapcsolat korai szakaszában

Általában az emberek minél többet vannak együtt, annál jobban bíznak a másikban és annál jobban meg is szeretik. A bizalom kiépülésének egyik jó útja a személyes információk megosztása a másikkal. Ezt azonban nem lehet elsietni. Ha a második-harmadik közös program során elkotyogjuk, hogy a nővérünk gyereket vár, de nem a férjétől, hanem a szeretőjétől, na akkor eléggé megbízhatatlannak fogunk tűnni. Kezdjünk inkább a kedvenc gyereksztorijainkkal vagy szabadidős tevékenységeinkkel, ezt kedvelik leginkább az emberek.

via GIPHY

Folyton csak kérdezni, kérdezni, kérdezni

Miközben magadról egy szót sem ejtesz. Egy beszélgetés mindig kétoldalú, és ha a másik megosztja a személyes dolgait, egyensúlyra kell törekedni. Egy 2014-es kutatásban a pároknak 12 percig kellett egymással beszélgetni úgy, hogy egy csoportnak oda-vissza kellett kérdeznie és válaszolnia. Ezek a csoporttagok a kísérlet végére jobban megkedvelték egymást, mint a nagy-monológot tartók.

Túl közeli profilkép

A profilképeden az arcod belelóg a kamerába? Azonnal cseréld le.  Egy kaliforniai kutatás szerint azok a profilképeket, amelyeket kb 45 cm távolságból készítettek, kevésbé ítéltek megbízhatónak, meggyőzőnek és kompetensnek, mint a 135 cm-ről.

via GIPHY

Az érzelmek eltitkolása

A szakértők azt javasolják, hogy mindig hagyd megnyilatkozni az igazi érzéseidet – ha barátokat akarsz szeretni. Számos kutatásból kiderült, hogy az emberek az őszinte megnyilvánulásokat keresik és várják el. Ha valaki túljátssza magát, az épp annyira idegesítő, mintha fapofával reagál mindenre. Ez elég gyorsan rossz érzéseket fog szülni.

A túl kedves srác

Ha már túljátszás: ugyan logikusnak tűnhet, hogy minél kedvesebb vagy, annál többen fognak szeretni, de ez nem feltétlen igaz. Érdekes módon ez ha tudat alatt is, de nem kelt túl jó érzéseket a másikban. Egyrészt, még ha természetes is, gyanússá válhat az állandó nyálgép szöveg. De a terézanyaság sem feltétel üdvözítő: az emberekben kisebbségi komplexus alakulhat ki.

via GIPHY

Álszerénység

Érdekes módon az emberekből zavart és rossz érzéseket válthat ki, ha túltoljuk a szerénykedést, hátha még az olykor nem is tudatos álszerénykedésen kapnak rajta. Elég gyorsan le tudunk úgy építeni egy bimbódzó kapcsolatot, ha folyton alábecsüljük a képességeinket, és ennek rendre hangot is adunk.

Túlontúl túlparázni mindent

Soha, soha ne mutasd ki, hogy mennyire ráparáztál valamire – főleg, ha le ver a víz is. A kutatások szerint ez is az állatvilágból megmaradt örökség. A stressz miatti izzadság jelentősen befolyásolja a megítélésed. Negatív irányba. Sőt! A másik azt is megérzi, hogy mondjuk testedzés, meleg vagy stresszhelyzet miatt izzadtunk le. Utóbbinak egyértelműen rossz üzenete van.

via GIPHY

Felejts el mosolyogni

Ha éppen egy csomó új emberrel találkozol egy unalmas konferencián, elég nehéz őszinte mosolyt csalni az arcodra. Mégis, ha kamu is, próbáld meg felragasztani magadra. Kábé ezer kutatás bizonyította már be, hogy a mosolygó embereket könnyeben megszeretik. Sőt, ha az első találkozáskor és bemutatkozáskor megvillantunk egy nagy mosolyt, a másik nagyobb eséllyel fog emlékezni ránk!

via GIPHY

Válassz egy nehezen kiejthető nevet

Nem vicc! Egy nemzetközi kutatás megállapította, hogy a nehezebben kiejthető, bonyolultabb névvel rendelkező embereket rosszabbul ítéljük meg. A kutatásban résztvevőkkel egy újságcikket olvastattak egy férfiről, aki a Lazaridis vagy Paradowska névre hallgatott. Egy másik csoport ugyanezt a cikket kapta meg, csak más nevekkel: Vougiouklakis és Leszczynska. Utóbbi csapat az értékelés során jóval negatívabban értékelte a történet szereplőjét.

Pixabay.com/maya_7966


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló