Lélek

Hoppá, amerikai tudósok szerint minden partnerben az exünket keressük?

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.17 | 14:48

Ha nem vagy az esete, miért is? Itt a válasz!

Nem az esetem – sommázzuk egy-egy potenciális partner láttán. De miért rakjuk bele az illetőt máris egy dobozba, mikor még alig tudunk róla valamit? Egyáltalán beszélhetünk olyasmiről, hogy mi a típusunk?

via GIPHY

Ezt fejtegeti egy nemrégiben közzé tett tanulmány is, mely demográfiai szempontok mellett sorra veszi a társ-jelöltek fizikai jellemzőit, iskolázottságát és életkorát is. Ám eddig olyan dolgozat még nem született, ami alaposan alá is támasztaná, hogy valójában mindig egy bizonyos karakterű személyre vágyunk.

Most viszont egy munka a Princeton University-n is napvilágot látott, amely a múltban messzire nyúló, német családi választásokra is tekintettel volt. A kilenc éven át folyó vizsgálat során az öt fő személyiségtípus alá besorolt, 12 ezer megkérdezett fő válaszai alapján válogatták ki a partnereket.

via GIPHY

Végül 332 résztvevőről jött az ki, hogy az eltelt időszakban legalább két szerelmük volt, akik szintén boldogan bevonódtak a felmérésbe. Kevésnek tűnik ez a szám, a nagy mintához viszonyítva, ám következtetések levonására ennyi adat is bőven elegendő. Ennél a csoportnál egyértelműen látszott, hogy az előző párjaikhoz hasonló karaktert kerestek. Sokan hiszik azt, hogy majd másfajta személyiségre fognak vágyni, ahogyan múlik felettük az idő, ám ez nem bizonyult igaznak.

via GIPHY

A „típusuk” mellett ki tudtak tartani, sőt: volt olyan 29 alany is, akik kettőnél több kapcsolatot tudott felmutatni a tárgyi időszakban. Nem meglepő, hogy náluk is hasonló eredmény született. Hogy milyen illetőket vonzottak be – úgy tűnik, hogy a saját alkatukhoz leginkább hasonlító partnerek jöttek be nekik. Így nem csak egymásra emlékeztetnek az exeink, de saját magunkra is.

via GIPHY

Például az extrovertáltak új élményeket keresnek, így a nyitottság kiemelt szempont náluk a párválasztásnál. Hogy aztán a szenvedély tüzét mennyire tudjuk a későbbiekben is fenntartani, arra már nem terjed ki a tanulmány. Ha viszont túl nagy a felek közti hasonlóság, akkor a kapcsolat akár meg is rekedhet egy szinten, figyelmeztet a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló