Lélek

Te beszélsz apáddal? A férfi szeretete néha furán nyilvánul meg, de törődik az övéivel

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.19 | 16:13

Bizony, a fiúknak-férfiaknak is van szívük.

 

Az apukák néha olyanok, mintha a Marsról jöttek volna, főleg ha az anyukákhoz hasonlítjuk a kommunikációs stílusukat – véli a Quartz hasábjain Kory Floyd, az Arizonai Egyetem kommunikáció professzora. Ez a furcsaság főleg az apa és fiú viszonyában kulcsfontosságú. Látszólag sok apa-fiú páros tűnik távolságtartónak: míg a kissrác az anyja nyakába ugrik, és csókot nyom az arcára, addig az apja felé inkább egy kézszorításra nyújtja a kezét. Az apukák viszont a lányaikat ajnározzák, a fiaik esetében pedig évek is eltelnek úgy, hogy kimondanák, mennyire szeretik őket. Ráadásul a férfit még korholja is a felesége vagy az anyja, ha a fia vagy az apja felé nem mutat ki elég ragaszkodást.

via GIPHY

Ezek a kritikák egy nagyobb igazságra utalnak, amely gyakran elkerüli az érintettek figyelmét. A kommunikáció kutatók vizsgálatának tárgya szokott lenni az, hogy a férfiak inkább tettekkel fejezik ki a szeretetüket, mint szavakkal. Így az érzelmek kommunikációja nem annyira hangsúlyos náluk. A külső megfigyelő számára úgy tűnhet, hogy ők csak gyenge pótlékát nyújtják az őszinte szeretetnek, de a fiaik számára az apák mégis adnak annyit, ami felér a szavakkal, öleléssel és csókokkal.

A szeretet kifejezésének formái

Glenn, egy 41 éves férfi tipikusnak mondható kapcsolatot ápol édesapjával, R.J.-vel. Vasárnap a feleségével együtt meglátogatják az öregeket. Míg a neje az anyósával beszélget, addig a férfiak együtt tévéznek, vagy a papa kocsiján babrálnak valamit, esetleg a ház körüli karbantartásokat végzik el. Van, hogy egy óráig sem szólnak egymáshoz.

Sok kapcsolatot tekintve, ez a viselkedés távolságtartónak és hűvösnek tűnhet. De az ő esetükben ezek az egyszerű szívességek minden szónál többet jelentenek. Úgy tűnik, hogy a férfiaknál az, hogy valamit segítő céllal megtesznek, sokkal természetesebb kifejezése a ragaszkodásnak, mint ha szóban vagy írásban közölnének olyan üzeneteket, hogy „Szeretlek”.

via GIPHY

Ez fokozottan igaz a más férfiakkal való viszonyukra is, de a nők felé is előszeretettel nyilvánulnak meg így. A barátaik felé úgy jelzik szimpátiájukat, hogy például közös túrát szerveznek vagy együtt javítanak tetőt.

Törődöm veled

A felesége vagy az édesanyja felé néha még könnyebb is segítő szándékát tettekre váltania: lenyírja a füvet vagy kereket cserél, ami, valljuk be, hasznosabb is, mintha egy romantikus képeslapot nyomna a kezükbe.

Ezeket a viselkedési formákat könnyen leminősíthetjük, mintha az „igazi” szeretet pótlékai volnának csak. Például Glenn felesége azon a véleményen van, hogy a férje és apósa azért tarja kiemelkedően fontosnak ezeket a közös tevékenységeket, mert nem is tudnák máshogyan kifejezni az egymás iránti érzéseiket. Glenn és apja számára viszont az így együtt töltött idő nagy jelentőséggel és örömmel bír. Számukra az maga a szeretet, ami ilyenkor kifejeződik: megnyilvánulnak és megerősödnek egymás iránti érzéseik.

Az intimitás és a férfiasság között levő feszültség

Nem nehéz megérteni, miért tűnik úgy, mintha sok apa és fiú viszonya közömbös volna. A mi kultúránkban ugyanis a szeretetet főleg szavakkal és olyan nonverbális gesztusokkal szokás kifejezni, mint az ölelés. Az ilyesmi a férfiak körében nem túl népszerű, ezért az a benyomásunk, mintha valami hiányozna a kapcsolatukból.

via GIPHY

A családi kommunikációval foglalkozó szakember, Mark Norman is meg van arról győződve, hogy az apa-fiú viszony azzal küzd, hogy áthidalja az intimitás és a férfiasság közt húzódó szakadékot. Egyfelől a kötelékük családi jellegű, ami a többi társas kapcsolathoz képest szorosabb és jobban ápolt nexus.

Másfelől két hímnemű egyedről van szó, és itt a kulturális hatás letagadhatatlan. Olyan elvárásoknak kellene eleget tenniük, mint a versengés, a függetlenség és önellátás. Emiatt módosul az intimitás kifejeződése, ami egyébként sebezhetőséget kommunikálna.

Többre vágyunk

Glenn elmesélte, hogy az apja leállt a szeretetének külső kifejezésével, amint ő tinédzser korba ért. Ez elég gyakran megtörténik. Egy bizonyos ponton túl a fiús apák a szavak helyett inkább a közös tevékenységek végzését preferálják. Eközben a lányaik felé továbbra sem korlátozzák a megszokott verbális csatornát. Az anyáknál e téren egyáltalán nincs változás, akár a fiaik, akár a lányaik tekintetében.

via GIPHY

Ahogyan Glenn női családtagjai, úgy rengeteg asszony töpreng még hangosan azon, hogy a férfi hozzátartozóik miért nem kifejezőbbek és nyitottabbak. De Glenn is sokszor hangot adott annak, hogy bárcsak az apjával meg tudták volna beszélni az érzéseiket.

Ahogyan a Loneliness Cure című könyv is kifejti, teljesen jogos az az igény, ha egy kifejezőbb kapcsolatra vágyik az ember. Sok férfi képes megváltozni, és szeretetének hangot adni az apja és fia felé.

A legfontosabb tanulság az, hogy a látszat ellenére a legtöbb, férfiak közötti kapcsolat jóval gazdagabb és értékesebb, mint ahogyan azt ránézésre gondolnánk. A fiúk ezen a sajátos módon kötődnek egymáshoz, így inkább elismernünk kellene, mint becsmérelni a jelentőségét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.