Lélek

Ez az öt figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünet keserítheti meg az életet

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.29 | 06:47

Ez lehet az oka, ha rendszeresek a "kihúztam-e a vasalót, megint elkések"-jellegű problémáknak.

Sok felnőtt nem is gondolná, hogy bármi köze lehet a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz (ADHD). Pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar túlmutat azon, hogy ha valaki simán egy nyugtalan típusú személyiség. A mindennapi életben számos problémát okozhat ez az idegrendszeri állapot (amit egyébként még érett korban is érdemes fejleszteni).

Ha az alábbi jeleket gyakran tapasztalod magadon, vagy valakin a környezetedben, akkor jó esély van arra, hogy ez a rendellenesség áll a háttérben.

Koncentrálási nehézségek

Az ADHD-s emberek nagyon nehezen tudják magukat egy fix napirendhez tartani. A rendetlenségen és a feledékenységen kívül még az is jellemző rájuk, hogy alig tudnak a részletekre ügyelni, és sok apró hibát is elkövethetnek munka közben. A figyelmük elkalandozik, főleg ha egy unalmas előadást vagy egy hosszú beszélgetést kell végighallgatniuk. Néha még egy rövid személyes szóváltást is gyötrelem számukra követni, mert a gondolataik vadul cikáznak mindvégig. Ők azok, akik rendszeresen elvesztenek olyan tárgyakat, mint a kesztyű vagy esernyő.

Időzavar

Egy figyelemzavaros felnőttnek kész rémálom az, ha fontossági sorrendet kell felállítania, vagy hogy következetes legyen és jól ossza be az idejét. A munka megszervezése is akadályokba ütközik: az ilyen ember gyakran elvész a dolgok között. A találkozókat és az általa tett ígéreteket rendszeresen elfelejti. Mindig elkésik, és általában indok nélkül.

Nyugtalanság

A hiperaktivitás a felnőtteknél jóval ritkábban jelenik meg, mint a gyerekeknél. De egy tünet hiányától még simán lehet egy felnőtt is ADHD-s. Főleg szembetűnő, ha valaki nem tud megülni csendben egy helyben, és a lába egyfolytában jár. Nehézséget okoz számára, ha türelmesen kell várnia. Állandó késztetést érez arra, hogy mozogjon vagy tegyen valamit, akkor is, amikor az idő nem alkalmas rá. Semmi olyasmi nem megy neki, ami összeszedett figyelmet igényel, például könyvet olvasni szép nyugodtan.

Be nem áll a szája

A gyerekekkel ellentétben a felnőtteket a hiperaktivitás már inkább pszichés szinten érinti, mint fizikailag. Például egyfolytában tudnak beszélni, tudomást sem véve arról, hogy partnerük akar-e egyáltalán kommunikálni velük. A türelmetlenség, és hogy képtelenek kivárni, amíg a másik végig mondaná a magáét, a párbeszédben is megjelenik: gyakran közbevágnak és hamarabb megválaszolják a kérdést, mint ahogyan az egyáltalán elhangzana.

Határsértő

Sok felnőtt ADHD-s további viselkedési problémákkal is küzd – gyakran nem veszik figyelembe a szociális előírásokat, elhamarkodottan cselekszenek, váratlan és alkalmatlan kijelentéseket tesznek. Visszaélnek a személyes tereddel, akár úgy, hogy megzavarnak akkor is, amikor valaki mással beszélsz vagy foglalkozol.

 

Címoldali kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló