Lélek

Ha monogám vagy, randiznál egy polival, aki vállalja, hogy több vasat is tart a tűzben?

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.10 | 06:46

Régen svéd házasságnak hívták a sokszerelműséget, most poliamoria néven hódít.

A poliamoria kettőnél több személy közti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, ami etikusan, nyílt kártyákkal zajlik. A Vice ilyen szerelmi történeteken keresztül mutatja be, milyen is ez az Amerikában egyre trendibb, „ketten szeretünk mi egyet”-élet.

via GIPHY

Ha valaki meggyőződéses monogám, akkor vélhetően esze ágában sincs kavarni olyan személlyel, aki bevallottan többszerelmű. Így megkíméli magát egy csomó felesleges drámázástól, ha tudja, hogy partnerét úgysem tarthatja meg kizárólagosan magának. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen sokan élnek ilyen hibrid kapcsolatokban.

Ha valaki olyannal osztod meg az életed, aki nem ugyanott van a mono/poli spektrumon, mint te, akkor jó esély van arra, hogy mindig téma lesz köztetek a személyes érzékenységed, és gyakran meg is sérülhetsz érzelmileg. Mintha az ellentétes politikai oldalon álló, épp ezért más irányba tartó személlyel találkozgatnál.

via GIPHY

Poli, de monogámként akar élni

Ha úgy alakul, hogy a lány a poli, a fiú pedig a mono, akkor érzelmi kötődése az előbbinek lehet más illetővel is, de fizikai közeledés nélkül. A fiúja az első pillanattól kezdve tudott Brittany sajátosságáról, és időre volt szüksége, amíg megértette, majd megszokta, hogy időnként hármasban is kimozdulnak, a lány exével együtt.

A 27 éves nő számára a legnagyobb kihívás és küzdelem a saját sürgető vágyainak uralása volt. A fő szeretetnyelve az érintés, de meg kellett tanulnia, hogy bizonyos partnereknél máshogy is kimutassa érzéseit.

Elhamarkodottan határozta el, hogy hű lesz a jelenlegi szerelméhez. Nem akarta a közös jövőjüket az exe miatt kockáztatni, inkább fair szeretett volna lenni partnerével. Belül nem ment könnyen: poliként szeretett volna szeretni, miközben élvezte volna a monogám kapcsolat biztonságát. Főleg hogy a srác az első fél évükben jól tolerálta, hogy időnként más emberekbe is beleszeret, és érzelmi kötődést alakít ki. Brittany néha majd megőrült, hogy csak egy éjszakát tölthessen a volt pasijával, de a hosszú beszélgetések a párjával a legtöbbször kibillentették a mélypontból.

via GIPHY

Második esély

Mike mindkét aktuális partnere monogám: 17 éve van egy felesége, és 15 hónapja eljegyzett még egy nőt. Az első asszonyka egy nagyon konzervatív, dél-dakotai közegből való, vele bármit megbeszélni is nehézkes volt. Két könyvet is elolvastak a témában – az Opening Up-ot és a The Ethical Slut című könyvet – aztán megbeszélték a fejezeteket. A férfiről nem gondolta a társa, hogy talál bárkit is, akivel viszonyt kezdhetne. De 2011 márciusában lett egy partnere, aki monogám volt. A nő a második randin sírva bukott ki, hogy nem akar az 59 éves férfi kettes számú kedvese lenni. Májusban viszont karambolja volt, és csoda, hogy nem hagyta ott a fogát. A kórházból Mike-ot hívta, hogy menjen érte. Beszélt a feleséggel is, majd négy évre Mike szeretője lett. Gyűrűt is adott neki, és megígérte, hogy a férfi mellett marad. Négy nap múlva álmában érte a halál a kanapéján, 48 éves volt. Mike-nak sem volt könnyű eztán:

Motoroztunk, és a feleségem deréktól lefelé lebénult. 2016-ban találkoztam Maryvel, akivel több, mint 20 éve már ismertük egymást. A nejem is nagyra becsülte őt, és ez kölcsönös volt. Megkértem Mary kezét is, aki viseli a gyűrűmet. Azt szeretném, ha Judy, a feleségem is részt venne az elköteleződési ceremóniánkon.

Judy még mindig arról álmodozik, bárcsak a férje mono volna. Mary boldog, hogy megoszthatja Mike-ot vele; neki ez olyan, mintha testvérek volnának.

via GIPHY

Egy Juggalo-sztori

Justin egy juggalo-chaten ismerkedett meg egy lánnyal, még 14 évvel ezelőtt. A 32 éves férfi fél évig csak online tudta a kapcsolatot tartani a nővel, aki aztán repülőjegyet küldött neki, hogy látogassa meg San Joséban. Azonnal összeköltöztek, és jól megvoltak. Akkor kezdődtek a gondok, amikor a nő összefeküdt a hat évvel előtti exével. Majd egy másik régi pasija is bejelentkezett Facebookon, azzal a szöveggel, hogy ő is és a neje is: polik. Ekkor esett le Justinnak, mi ez az egész. Nyugodtan fogadta, és hogy kapcsolatát mentse, rákapcsolt a szexre. Annyira, hogy már fájt neki, olyan sokat kamatyoltak. De ez se volt elég, a nő ugyanis Vegasba akart menni, hogy az utóbbi exével találkozzon.

Csak látogasd meg, de ne dugjatok. Az nem elég?… Tudod mit? Csinálj, amit akarsz.

A lány lelépett, és persze az ágyban landoltak. A fiúnak nagyon rosszul esett, hogy ennyire semmibe vette a partnere. Egyfolytában üzenetekkel bombázta a telefonját, és alaposan be is rúgott. A nő hazajött, és szakított is vele:

Marajunk barátok. De extrákkal.

Az elmúlt 12 évben minden reggel egymás mellett ébredtek, most viszont több partnerrel is összefekszik a nő. A srác újra és újra drámázik, erre a nő végleg kidobja. A legrosszabb az egészben az, hogy Justin még mindig halálosan szerelmes belé.

via GIPHY

Születésétől fogva poli

Andrea monogám, a párja viszont nem. Nyolc éve vannak együtt, ebből öt év házasságban telt. A férje, akinek a szülei is polik voltak, időnként csajozik. Azt mondja, ha találna egy tökéletes párt, akkor nem volna poli. Pár éve túrázott, és ott nézett ki magának valakit. Andrea ezt nagyon nehezen tudta feldolgozni, kilenc hónapja is ráment. Még segítő csoportot is keresett. Javasolta, hogy inkább váljanak el, ne ossza ketté a férfi az életét. És ha már ő sem tudja így elfogadni a férjét, akkor onnantól nincs értelme a házasságuknak sem. Amikor megismerkedtek, tudta, hogy a férfi nagyon független típus. Érezte mellette, hogy akarja is őt, de nincs is szüksége rá teljesen. Ezzel nincs is semmi gond, mindenki elvan a saját dolgaival. Andrea szerint fontos, hogy a poli időt adjon társának, hogy az feldolgozhassa, mi is ez az egész.

via GIPHY

Nehéz felfogni, hogy nem vagyunk elegek a másiknak. És hogy ez nem a mi hibánk.

Monogám házasságban előbújni

Carrie hét éve volt férjnél, és két éve volt pasija, mikor előállt a „van valakim”-sztorival. A férje 100 százalékig monogám, és nehezen tudta megemészteni, hogy ez nem erkölcsi kérdés, hanem egy sajátosság.

Biztosan már nem szeretsz engem. Miért nem vagyok elég neked?

A nő legszívesebben egy nagy házban élne az összes olyan személlyel, akit szeret, így mindennap találkozhatna velük. A házastársa viszont ragaszkodna kettejük intimitásához. A külön költözés sem tökéletes megoldás, mert ha a kedvenc pólódra volna szükséged, és akkor jössz rá, hogy a másik otthonodban hagytad, az elég gáz. Vagy hogy a háziállataitokkal sem találkozhatsz úgy minden nap. A 38 éves nő szerint a férje változik, és próbálnak így is összecsiszolódni. Kivárja, meddig tart vele, és ha eljön egy pont, akkor lehet, hogy külön kell elképzelniük a jövőjüket.

via GIPHY

Monogám és boldog egyszerre, egy kis poli családban?

Jamie-nek sosem volt korábban dolga polival. Egy rövid kalandja volt egy párral, ami rosszul végződött, mielőtt Kevint megismerte az OKCupid oldalon. Elmentek sushizni, amikor Kevin rákanyarodott a kérdésre. Hosszútávú partnert keres, nem havert. A menyasszonyának is volt már pasija, ő pedig olyan partert keres, aki mindezt tolerálja.

A 32 éves nő egy két éves kapcsolaton volt túl éppen, házasságot tervezett, de gyereket nem, így könnyen belement olyanba, ami újdonságot jelentett számára. Találkozott Laurennel is, a menyasszonnyal, aki kedves és vidám volt, még közös fotót is küldtek Kevinnek, aki egy hármas vacsorán képtelen volt részt venni.

Nem volnék emberből, ha néha nem törne rám a féltékenység. Biztos jól elvannak, szívesen lennék velük.

– vallja be Jamie, aki elfoglalja magát, ha egyedül van, de a poliamoria arra nyitotta fel a szemét, hogy mi mindent megtehet az életben. Senkit sem szeretett még úgy, mint Kevint. Egy kis családot alkotnak ők így, Kevinnel, Laurennel és Lauren fiújával, Dannel. Mindegyiküket szereti, jó kis közösség az övék. Lehet úgy is őszintének és tisztességesnek lenni, hogy közben nyitottak maradunk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.