Lélek

Magyar Elektra könnyes Voice-szereplése – a legkisebb testvér szindróma

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.27 | 17:18

Ahogyan arról mi is írtunk, a Voice-coachként dolgozó Trokán Nóra húga, Magyar Elektra is kipróbálta magát a műsorban, de a fellépés cseppet sem úgy sikerült, ahogyan azt tervezte.

Anyja híres, apja híres, a két nővére híres… és ő….?

A The Voice Magyarország szombati adásában egy igazi családi dráma zajlott le. Trokán Nóra, a műsor egyik coacha, testvére, Magyar Elektra is jelentkezett a versenybe. Elektra egy Hooligans dal előadásával lépett színpadra, de sajnos nem fordult meg előtte a coachok egyetlen széke sem, ami a továbbjutását jelentette volna.

Miután Elektra befejezte az előadását, Nóra megosztotta gondolatait a testvérével kapcsolatban. Elmondta, hogy szerinte Elektra sokkal tehetségesebb, mint amit a produkciója tükrözött, és úgy érezte, mindenki túl szigorú volt vele.

Magyar Elektra nehéznek érezte, hogy két tehetséges testvére van, és úgy érezte, hogy mindig többet kell teljesítenie, mint másoknak. Sokszor hallotta, hogy “csodálatos és tehetséges vagy, csak…” és ezzel nehéz számára megbirkózni.

A coachok közül Miklósa Erika is érzékelte, hogy Elektrával valami nincs rendben, amikor színpadra lépett. Curtis úgy véli, hogy Elektra csak akkor érhet el áttörést, ha nem próbálja annyira erőltetni a sikert.

Trokán Nóra elmondta testvérének, hogy büszke rá, hogy jelentkezett a versenyre, és bízik benne, hogy együtt képesek lesznek ezt az akadályt is leküzdeni. Sajnos Elektra nem jutott tovább a versenyben, de Nóra továbbra is büszke rá, és támogatja őt, mivel testvére súlyosan terhelt az összehasonlítások miatt.

A legkisebb testvér szindróma sokak életét nehezíti

Az olyan helyzet, amikor az idősebb testvérek rendkívül tehetségesek és sikeresek, míg a legkisebb testvér kevésbé, néha kiválthatja a “legkisebb testvér szindrómát” vagy “legkisebb testvér komplexust.” Ez a pszichológiai jelenség azt jelenti, hogy a legfiatalabb testvér úgy érezheti, hogy nem tudja felvenni a versenyt az idősebb testvérekkel, és ezáltal kevésbé értékesnek érezheti magát.

A kisebb testvér szindrómát általában a következők jellemzik:

Önértékelési problémák: A legkisebb testvér gyakran önértékelési problémákkal küzdhet, mert úgy érezheti, hogy nem ér fel az idősebb testvérekhez. Megkérdőjelezheti saját képességeit és értékét.

Versenyzési hajlandóság: A kisebb testvér gyakran késztetést érezhet arra, hogy versenyezzen az idősebb testvérekkel, hogy bizonyítsa magát és megfeleljen az elvárásoknak.

Teljesítménykényszer: A kisebb testvér hajlamos lehet arra, hogy magasabb elvárásokat támasztson magával szemben, és túlzottan törekedjen a sikerek elérésére.

Kevésbé független: Az idősebb testvérek sikerei miatt a kisebb testvér sokszor kevésbé hajlandó függetlenedni, és továbbra is kötődhet a családi dinamikához.

A család támogatása és a megfelelési kényszer legyőzése segít

Fontos megérteni, hogy a legkisebb testvér szindróma nem minden esetben jelentkezik, és az emberek különböző módon reagálhatnak hasonló helyzetekre. Emellett a családi dinamika és a szülői hozzáállás is nagy szerepet játszhat abban, hogy hogyan éljük meg a testvérek közötti különbségeket.

Az ilyen helyzetekben a szülőknek fontos szerepük van abban, hogy egyenlő mértékben támogassák minden gyermeküket, és segítsék őket az önértékelés és az önbizalom fejlesztésében. Az idősebb testvérek is játszhatnak pozitív szerepet, ha segítenek a kisebb testvérnek, és nem versengenek vele. A pszichológusok és családterapeuták is segíthetnek az ilyen helyzetek kezelésében, ha szükséges.

Miklósa Erikának tehát igaza van: ha Magyar Elektra képes legyőzni a görcsös bizonyítási kényszerét, komoly sikereket érhet el – igaz, nem biztos, hogy a színpadon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Elhunyt Sandra Day O’Connor
  • szerző:nuus
  • 2023. 12. 02.