Lélek

Ezért érnek véget a házasságok

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.05 | 06:45
  • trendindex: 7

Cherilynn Veland chicagoi párterapeuta több mint 20 éve hallgatja meg azokat a párokat, akiknek frigye zátonyra futott. Nem csoda, hogy pontos képe van arról, mi minden az, ami jó eséllyel váláshoz vezet...

(kép: Pixabay)

A harmadik fél felbukkanása és a megcsalás Veland szerint csupán tünet: azt mutatja, hogy a felek már eltávolodtak egymástól, nem kapják a másiktól azt, amire vágynak, ezért aztán ösztönösen máshol keresik a boldogságot, legalábbis a pillanatnyi kielégülést.

Így aztán a félrelépés nem szerepel az általa összeállított listán, viszont ami addig a pontig eljuttathatja az embert, az igen…

1. Az egyik fél azt hiszi, hogy csak az jó, mit ő csinál, csak neki lehet igaza

Ez azt jelenti, hogy nem hajlandó meghallgatni a másik álláspontját vagy változtatni a viselkedésén, ezért nem kerül sor az egészséges kompromisszumra, ami a kapcsolatot előre mozdítja.

2. Az egyik fél függősége

Igen gyakori probléma, az alkoholtól a drogokon át a munkamániáig rengeteg addikció létezik, ami minden esetben rombolja a párkapcsolatokat.

3. Korábbi sebek, fájdalmas múltbéli események elfojtása

Ilyenkor van valami a háttérben, ami soha nem került kimondásra, ami tabu, vagy ha mégis beszél a dologról a pár, az egyik megpróbálja meggyőzni a másikat, hogy nem is úgy történt, ahogy azt hiszi, érzi.

4. Egyenlőtlen munkamegosztás

Az egyik fél úgy érzi, hogy minden munka rá hárul, különösen akkor, ha van gyerek is. Rengeteg lemondás, fájdalom, frusztráció és düh a háttérben.

5. Stressz, ill. a stressz-menedzsment hiánya

Nehézségek mindenki életében vannak, komoly hullámvölgyekkel, viszont egyáltalán nem mindegy, ki hogyan kezeli a stresszt. Ha a pár nem jó ebben, az a legharmonikusabb házasságot is megviseli.

6. Életstílus és világnézetbeli különbségek

Hol éljünk, hogyan neveljük a gyerekeinket, miben hiszünk, mennyire fontosak számunkra a rokonok… alapvető, a hétköznapi életet befolyásoló kérdések, amelyekben ha nincs egyezés, az számos probléma forrása.

7. A születési családban elfoglalt helyből fakadó projekció

Önkéntelenül is ismételjük szüleink párkapcsolati mintáját, illetve gyerekkorunk sebeinek forrását kivetítjük társunkra. A megoldás a probléma tudatos kezelése, az állandó kommunikáció és az erős szándék az egészségesebb séma megvalósítására.

8. A tisztelet hiánya, vagy annak kimutatásának képtelensége

Aki nem tiszteli a párját és ezt nem képes demonstrálni, az nem számíthat hosszú kapcsolatra.

9. Az egyik fél elhagyja, elhanyagolja magát

Ez érintheti a külsőt és a belsőt egyaránt, és igen komoly további problémák forrása.

10. Az egyik fél nárcisztikus vagy egyéb súlyos személyiségzavarban szenved

Ebben az esetben a másik hiába törekszik harmóniára, jó eséllyel a bántalmazó kapcsolat valamely formájában találja magát.

A szakember úgy véli, tudatos munkával a felsorolt problémák mindegyike megoldható, a házasság megmenthető. Csak éppen – és ez alól nincs kivétel – ehhez mindkét félnek keményen dolgoznia kell.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló