Lélek

Vallás semleges temető nyílt Svédországban

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.21 | 10:37

Svédországban megnyílt az első vallás semleges, mindenki számára nyitott temető. Az ötlet a városi tanács egyik kurd származású tagjának a fejében született meg, aki szeretné ha példaként szolgálnának más országok számára is.

A kép szép, de csak illusztráció
A kép szép, de csak illusztrációfotó: Pixabay

A toleranciájáról híres Svédországban a jövőben már a különböző vallási hovatartozású elhunytak is közös helyen nyugodhatnak. A skandináv országban nyílt meg ugyanis a világ első vallás semleges temetője.

Az úttörő szerepet a Dalarna megyében található Borlänge város vállalta fel – írja a Local nevű helyi hírportál. A Stora Tuna templom mellett található sírkert nyitott az ateisták és a különböző vallású emberek számára. Az egyetlen szabály, hogy

a sírokon sem vallási, sem nemzeti jelképek nem lehetnek.

A temető egyelőre üres, de a lapban azt írták, hogy sok helyi érdeklődik a lehetőség iránt.

 

A nyitott temető a városi tanács egyik tagjának, Josef Erdemnek a fejében született meg. A tanárként dolgozó férfi Törökország kurdok lakta területén született és nőtt fel.

Svédországban rengeteg különböző etnikumú ember él, sokan közülük azonban nem tartják a vallásukat.

Ezért gondoltam, hogy szükség lehet egy vallás semleges temetőre – mondta a Erdem. A férfi reméli, hogy Svédország ebből a szempontból modellként szolgálhat más országok számára is.

A hagyományos protestáns skandináv országban a vallás nem játszik fontos szerepet a mindennapi életben. Karin Kittelmann kutató az év elején azt mondta egy televíziós műsorban, hogy ma már talán

az ateizmus tekinthető egyfajta alapértelmezett vallásnak Svédországban,

a vallásos embereket pedig sokan lenézik, butának tartják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló