Lélek

Igen, ez is utalhat a depresszióra

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.03 | 06:41

Ha depresszióról beszélünk, mindenki ismeri az intő jeleket: mély, hosszú ideig tartó szomorúság, az alvási szokások drasztikus megváltozása (aluszékonyság vagy épp inszomnia), a testsúly és az étvágy változása. A PsychCentral.com most azokat a jeleket gyűjtötte össze, amelyek kapcsán a többség nem gyanakszik depresszióra.

Könnyen kijövünk a sodrunkból – Az ingerlékenység főként a férfiak esetében gyakori tünet, de a nőknél sem számít ritkaságnak. A férfiaknál szélsőséges esetben a dühkitörés az, ami megjelenik, míg a nőknél könnyen eltörik a mécses.

Képtelenek vagyunk koncentrálni – Nehéz összpontosítani a figyelmet, hiszen a depresszió a kognitív képességekre is hatással lehet. Az ember ilyenkor könnyen elfelejt alapvető dolgokat, nem tud hosszú ideig figyelni, folyamatosan elkalandozik, esetleg zavartnak tűnhet.

Nem tudunk döntéseket hozni
– Nemcsak a nagy és komoly döntések okoznak kihívást, hanem a jelentéktelen apróságok is: az, hogy milyen ruhát viseljünk aznap, melyik filmet nézzük meg este a párunkkal, mi legyen a vacsora. A nagy és a kisebb döntések súlya egyszerre szinte elviselhetetlenné válik.

Tökéletességre törekszünk – görcsösen – A maximalizmus görcsössé válik: mindent tökéletesen és hibátlanul akar csinálni az ember, és kiborul, ha ez nem sikerül. Igen gyakran megjelenik a szorongás, esetleg súlyos, nehezen enyhülő pánikrohamok.

Fizikai fájdalom, esetleg krónikus fájdalom is jelentkezik – A fejfájás és a gyomorfájás gyakori tünet, de a gyulladások sem számítanak ritkaságnak. A szervezet jelez, hogy valami nagyon nincs rendben.

Ürességet érzünk – Míg a többség a fájdalmas, sötét érzéseket azonosítja a depresszió intő jeleként, a belső üresség gyakran inkább számít árulkodónak. Ezen a ponton semmi nem okoz örömet, kellemes érzést, a korábban megszokott fontos dolgok távolinak és jelentéktelennek tetszenek.

A fontos az, hogy ha a fenti tünetek közül egyszerre három-négy is jelen van, jó eséllyel depresszióval küzdünk. Érdemes szakemberhez fordulni mielőbb, hiszen a depresszió ma már gyógyítható.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló