Lélek

5 jel, hogy ezt a traumát még nem sikerült feldolgozni

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.19 | 06:46

Haláleset, természeti katasztrófa, bántalmazó kapcsolat, szexuális abúzus, baleset, negatív szülésélmény... számos olyasmi történhet velünk, amiből nehéz talpra állni. A legtöbbször ezekre az eseményekre traumaként utal a pszichológusi szakma, noha az átlagember általában kerüli ezt a kifejezést, ha saját élményéről van szó. De vajon honnan tudjuk, hogy hiába a mosoly a felszínen, a trauma még mindig nem került feldolgozásra?

Támara Hill pszichológus fő szakterülete a trauma, ő a következőképp látja mindezt…

1. Nehéz felidézni, mi is történt valójában

A traumán átesett emberek, akik még nem dolgozták fel teljesen a történteket, igen gyakran nem emlékeznek konkrét részletekre. Nemcsak arra nem, hogyan élték meg a történést, hanem az adott történés egy az egyben kimaradt. Ennek oka az, hogy az agyunk trauma idején – egyfajta védekezőmechanizmus gyanánt – blokkolja tudatunk elől a fájdalmas emlékeket, ezért egészen addig nem férünk hozzá azokhoz, amíg meg nem kezdődik a történtek feldolgozása.

2. A változás lehetetlennek vagy épp ijesztőnek tűnik

A többségünk számára a változás lehetősége ijesztő, de a feldolgozatlan traumával küzdő ember halálra rémül egy-egy új lehetőség hallatán… hacsak lehetetlennek nem látja, hogy bármi is változni fog. A komfortzónát még akkor sem hagyja el, ha pokolian szenved.

3. Ott keres érzelmi támogatást, ahol nincs esélye azt megtalálni

Idegeneket fogad a bizalmába, egyik bántalmazó kapcsolatból a másikba zuhan, szenvedélybetegekkel, narcisztikus személyiségzavarral küzdőkkel és pszichopatákkal veszi körül magát, és észre se veszi. A sérült ember bármire képes volna, hogy jobban érezze magát, de ítélőképessége nem elég józan ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő társakat ehhez.

4. Újra és újra elakad a terápia során

A szakember szerint előfordul, hogy segítséget kérnek, de újra és újra elakadnak: mivel bizonyos részleteit a traumának maguk elől is elrejtik, a pszichológussal sem képesek őszinték lenni. Előfordul, hogy a friss felismerések a terápia során túlzottan is fájdalmasak, nincs előrelépés hosszabb ideig. Ilyenkor fokozott türelemre van szükség.

5. Tele van dühvel és bosszúvággyal

Úgy érzi, nem tud továbblépni, amíg nem “egyenlíti ki a számlát” – akár a sors, akár egy szervezet, akár egy másik ember felé.

Hill felhívja a figyelmet arra, hogy minél hamarabb keresünk szakmai segítséget, annál nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.