Lélek

Shopping-time alert: 5 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak vásárlás előtt

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.20 | 13:55

Lelkiismeret-furdalás, kétség vagy épp túlzott magabiztosság követi azt a mozdulatot, amikor a pénztárcáért nyúlsz egy boltban? Az alábbi négy kérdés mindenképpen hasznos.

1. Megengedhetem én ezt most magamnak?

A legfontosabb kérdés. Van tartozásom, kihúzom ezzel a vásárlással is a hónap végéig? Ha nem állok elég jól a vásárláshoz, minden bizonnyal bölcsebb dolog várni, amíg jobban állok, függetlenül attól, hogy egy alacsony árkategóriás csecsebecséről vagy egy komolyabb új autóról van szó.

2. Hogyan jutottam el a felismerésig, hogy szükség van a cuccra?

Reklámban láttam, az Instagramon köszönt vissza, esetleg egy ismerősöm hívta fel a figyelmem arra, hogy szüksége van rá? A legjobb, ha egész egyszerűen magamtól döbbentem rá, hogy az adott termék vagy szolgáltatás emeli életem színvonalát valamilyen módon. Gyakran azonban nem belülről jön az inger, a vágy, a késztetés a vásárlásra, hanem a külvilág hat rám úgy, hogy elhiteti velem egy szükségletemet, amely valójában nem is létezik.

3. Fogom én ezt használni az elkövetkezendő hónapban? És azután?

Egyszerű kérdés, amely segít elkülöníteni a bennünk élő impulzusvásárlót a bennünk élő megfontolt, bölcs embertől, aki pontosan tudja, mire van épp szüksége (és legfőképpen mire nincs). Érdemes előre átgondolni, mikor, mire és hogyan fogom használni azt, ami miatt épp a pénztárcámba készülök nyúlni.

4. Tényleg hasznos számomra ez a holmi, valóban szükségem van rá?

Még ha tudom és fogom is használni, elképzelhető, hogy van már rá alternatíva, helyettesíthetném a holmit mással is. Az is lehet, hogy a szükséglet, amit elképzeltem, valójában nem is valós szükséglet: az életem – és persze a lelkivilágom, mert ez legalább ugyanannyira fontos – semmiben sem változna, ha megvenném, hiába engedhetem meg esetleg magamnak. Észre se vesszük, a vásárlás milyen gyakran csak pótcselekvés…

5. Ez az ideális ajándék? Vagy csak le akarom tudni a karácsonyi bevásárlást?

A fenti kérdések az egész évben alkalmazhatók, ez utóbbi azonban kimondottan az ünnepi bevásárlásról szól. Nem árt, ha átgondolod, hogy az adott holminak tényleg örülne-e szeretted, esetleg csak egy újabb kacat volna otthonában, amihez azért jó képet vág. Lehet, hogy érdemes várni a megfelelő darab megtalálásáig…

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.