Lélek

Tudja az agy, hogy meghalunk? Halálközeli élmények a kutatók szemével

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 17:42

Kutatók nagy erőkkel kutatják a halálközeli élményeket és a halál állapotát. Nézzük, mik az eredmények.

Fotó: Pixabay.com

Kutatók szerint ha a szív megáll, az agy halála is bekövetkezik. Ugyanakkor számos ember, akit újraélesztettek, leírja halálközeli élményeit. Ha az agy valóban leáll, hogyan lehetséges ez?

Hosszú évek óta számos kérdést vet fel a tény: ha valóban bekövetkezik az agy halála is a szív megállásával, hogyan élnek át különféle élményeket az újraélesztésen átesett emberek?

Az agy valószínűleg tisztában van a halállal

Az újraélesztés az 1960-as években vált megoldhatóvá, amikor kifejlesztették a CPR készüléket. Ettől kezdve az orvosok képesek lettek a megálló szívet újraindítani, s az újraélesztettek közül sokan számoltak be különös tapasztalatokról – melyekben ébernek érezték magukat és tudatuknál voltak szívmegállásuk alatt, tudták, mi történik velük. Sok esetben az általuk elmondott eseményeket az orvosaik és ápolóik is igazolták – mondta el Sam Parnia orvos, PhD, a New Yorki NYU Langone Health kritikus állapot és újraélesztés-kutatás vezetője.

Évente 5 szívmegállásból 1 esetben biztosan visszahozzák az illetőt, s mindegyikük halálközeli élményről számol be. Alagútról mesélnek, melynek fény van a végén, spirituális találkozásokról s misztikus dolgokról, valamint arról, hogy elhunyt szeretteik vették körül őket.

Bizonyos esetekben a szívmegállást követően testen kívül élményről mesélnek, azaz arról, hogy elhagyták testüket, de látták, milyen erőfeszítéseket tesznek az orvosok újraélesztésükért. Mivel ezeket a történeteket évtizedek óta mesélik az emberek, valószínűleg lehet bennük valami

– szögezte le Sam Parnia.

Amikor az agyműködés megáll, a felé irányuló véráramlás is gyorsan megszűnik. A páciensek eszméletlenek és agyuk nem mutat aktivitást. Klinikailag az agy halála bekövetkezett. A szívmegálláskor szintén biológiai halál áll be, tehát nemcsak „majdnem halottak” – hangsúlyozta a szakember.

Mindezek miatt valóban nehéz megmagyarázni, hogyan lehet a betegeknek ilyen eleven élményük, ráadásul kutatások alátámasztják állításaikat. 2014-ben Sam Parnia és kollégái 101 emberrel beszélgettek, akiket szívmegállás után újraélesztettek. 9 közülük beszámolt halálközeli élményről, míg ketten el tudták mondani, mi történt, mialatt újra próbálták éleszteni őket az orvosok. Sőt, egyikük teljes pontossággal leírta, hogy hogyan zajlott. Ez lehetetlennek tűnik.

Nem tudjuk megmagyarázni a szívmegállás alatti tudatosságot. Ilyenkor ugyanis nem jut vér az agyba, azonnal leáll.

– mondta Parnia.

Márpedig korábbi tanulmányok is megerősítik a jelenséget.

A Sam Parnia által végzett 2000-es tanulmány szerint 63-ból 7 szívmegállás után újraélesztett páciensnek voltak halálközeli élményhez hasonló emlékei.

2001-ben holland kutatók mutattak rá arra, hogy tanulmányuk 344 résztvevője közül 41-nek volt halálközeli élménye szívmegállás alatt. A Virginiai Egyetem kutatói szerint 116 szívmegálláson átesett betegből 11 számolt be ilyesmiről egy 2003-as tanulmányban.

Utóbbi szerzője, Bruce Greyson orvos kidolgozott egy listát, amellyel jellemezni lehet ezeket az élményeket. 16 dolgot talált, mely gyakori a halálközeli élmények során. Ezek az alábbiak:

Megváltozott időérzék
A normálisnál gyorsabb gondolatok
Béke és öröm érzések
Olyan érzés, mintha nem tartoznának a testükhöz
Egy másik, földönkívüli helyen érzik magukat
Lelkekkel való találkozás, így például elhunyt hozzátartozókkal és isteni lényekkel.

A történetnek persze még nincs vége, a kíváncsiság, a halálközeli állapot kutatása mindig zajlik, és sok tanulságot vonhatunk le belőle.

 

Forrás: NapiDoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.