Lélek

Innen tudod, hogy te vagy a család fekete báránya

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.26 | 11:18

Fekete bárány minden családban akad - az ünnepek alatt és között azonban még inkább érezhető, ha netán te lógsz ki a sorból. 

1. Kicsit… nagyon… más vagy.

Azok közé a férfiak közé tartozol, akiket egyáltalán nem érdekel a labdarúgás. Döbbenet, igaz? Pedig van ilyen, több is. A jelenség női megfelelője: ha csecsemőt látsz, nem állsz be a sorba sóhajtozni, hogy mennyire cuki, és nem ragaszkodsz hozzá, hogy te is a karodban tarthasd kicsit a kis jövevényt. Sosem szerencsés, ha ez egy nagyobb családi összejövetel alkalmával kiderül, de nyilván nem is játszhatod meg magad… kemény dió.

2. Állandó téma a szerelmi életed, illetve annak hiánya.

Az előbbi esetben mindig nagyszájú, szabad erkölcsű, tetovált MILF-ek és a fura, szakadt gót kislányok kerülnek terítékre, akiknek közös tulajdonsága az, hogy képtelenek beilleszkedni a családi képtárba. Ha senkivel sem jársz, és még csak csajjal se látnak soha, döbbenten kérdezgetik: de mikor találsz már végre valakit magad mellé, fiam? „Kellene már neked egy rendes lány” – mondogatják, és – tévesen – abban bíznak, hogy egy napon majd „megnevel” egy bölcs, türelmes asszony, aki „képes elviselni a rigolyáidat”.

3. Ha ajándékot kapsz, rögtön céloznak is vele valamire…

A rokonság igyekszik sokatmondó ajándékokkal megnevelni addig is: karácsonyra például elektromos cigarettát és cigi rágót kaptál, hogy végre képes légy leszokni a dohányzásról, esetleg egyhavi bérletet a konditerembe, hogy leszámolj a lustasággal egyszer s mindenkorra. Gyakori ajándék a szakácskönyv is, annak reményében, hogy ezentúl sütni-főzni fogsz majd a fagyasztott gyorskaják állandó mikrózása helyett. Az anyák kedvelt passzív-agresszív meglepetése fekete bárányok számára: korlátlan tagság egy felkapott, fizetős társkereső oldalon, annak reményében, hogy hamarosan „megállapodsz”, és jönnek a kis unokák.

4. Nem várnak tőled el bizonyos dolgokat.

A családi események során senki sem várja, hogy te is hozz magaddal valami finomságot a csapatnak. Tisztában vannak azzal, hogy egyrészt kizárólag csak tojásrántottát tudsz készíteni, másrészt épp elég macera volt számodra az is, hogy reggel időben felkelj és (akár másnaposan is) fogadóképes állapotba hozd magadat, ezért értelmetlen volna bármi egyebet elvárni ennek tetejében. Ha netán mégis összegyúrsz egy tál kókuszgolyót, mert jókedvedben talált a reggel, mindenki csodálkozik és ájuldozik, hogy micsoda mestercukrász vagy, és lám, még te is változol azért…

5. Te vagy az elrettentő példa a gyerekek számára.

A rokonok egy darabig jó képet vágnak ahhoz, hogy te is megjelentél a színen, és udvariasan kérdezgetnek, mikor „kötelezed már el magad végre”, „tervezed-e, hogy harmincöt éves korodig elköltözöl anyádéktól” és „nem érzed-e szükségét annak, hogy végre normális, biztos, jól fizető állásod legyen két hétnél hosszabb ideig”. Egy bizonyos pont után azonban az egyik rokongyerek rossz fát tesz a tűzre, és a kedves szülő magából kikelve ordítja a gyerek képébe: „Vigyázz, mert te is olyan leszel, mint a nagybátyád”, vagyis te. Igen, már a neved is elrettentő példa…

6. Kihagynak a „szaknévsorból”, vagy nem tudják, mi van veled.

Amikor a szüleid eldicsekednek azzal rokonok, szomszédok, ismerősök előtt, hogy ki mit tett le az asztalra, mindig rólad esik a legkevesebb szó. Míg a testvéreidről esetleg percekig zeng az óda, téged alig említenek meg pár mondatban. „És Zoli is elvégzi lassan a főiskolát, addig is egy igazi mókamester” – mondják a sulidra, amit kilenc éve végzel főállásban, de közben elfelejtik, hogy épp írtál egy könyvet, ami… hé, egész jó lett.

7. Szeretsz felönteni a garatra a családi összejöveteleken…

Ahhoz, hogy a fenti megaláztatásokat eltűrd, és a provinciális közeget elviseld, gyakran és szívesen nedvesíted a torkodat alkohollal. Elsősorban a rövideket szereted, és pontosan tudod, milyen rokonnal mit lehet inni. A találkozó nyitányakor igyekszel szótlanul megbújni a nagybácsik és nagynénik mögött, de a végén, amikor már feloldott a szesz, hirtelen mindenkivel indokolatlanul barátságos leszel. Hiába, így legalább még egy rémtörténettel gyarapodhat a családi legendárium arról, amikor Miska bácsi szülinapi buliján részegen táncoltál az asztal tetején…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.