Pénzügy

Ilyen apróságokon úszhat el egy otthonfelújítási támogatás

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.05 | 09:18

Az otthonfelújítási támogatás apróságokon is múlhat.

Mivel az építőanyagok és a kivitelezői árak is az égbe szöktek, a 2021-ben bevezetett otthonfelújítási támogatás szinte szükségszerű, ha egy átlagos család korszerűsítené az otthonát. Az viszont csődbe lökhet, ha elutasítják a kitöltött és beadott kérelmünket. Ehhez elég akár egy apró figyelmetlenség vagy egy kifelejtett aláírás is – cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen okai lehetnek a kérelem elutasításának.

Helytelenül töltöttük ki a kérelmet

Az otthonfelújítási támogatás igényléséhez egy kérelmet kell benyújtanunk, amelynek kitöltése még a nyomtatványokban jártas személyeknek is okozhat némi fejtörést. Nagyon könnyű elcsúszni egy elfelejtett aláíráson vagy egy elnézett rubrikán, így kitöltés után mindig ellenőrizzük, hogy minden ránk vonatkozó adatot kitöltöttünk-e, különös tekintettel a csillaggal jelölt, kötelező mezőkre. Nézzük meg azt is, hogy a személyes adataink stimmelnek-e, valamennyi, velünk egy háztartásban élő gyermek adatait megadtuk-e, illetve helyes-e a lakcím (ne feledjük, a gyermek lakóhelyének legalább egy éve egyeznie kell a felújított ingatlan címével), valamint a helyrajzi szám – utóbbi társasházi lakás esetén bonyolultabb lehet, ugyanis ekkor nem az épület, hanem az albetét (tehát a lakás) helyrajzi számát kell megadnunk.

Nem stimmelnek a mellékletek

Az igénylés benyújtásához számos mellékletet kell csatolnunk, azonban élethelyzettől is függhet (pl. egyedüli vagy együttes igényt nyújtunk be), hogy pontosan melyek ezek. Ne feledjük, hogy a kérelem mellett feltétlenül be kell nyújtanunk a vállalkozási szerződés másolatát, a számlaösszesítőt, a lakcímkártyák, valamint az igénylő vagy igénylők személyi okmányának másolatát, így a kérelem véglegesítése előtt ezek meglétét feltétlenül ellenőrizzük.

Rosszak a számlák

Előfordulhat, hogy bár a kérelmünkkel és a csatolmányokkal minden rendben van, a vállalkozói számlákkal nem stimmel valami: fontos, hogy csak 2021. január 1. után kiállított és teljesített számlákat tudunk elszámolni az otthonfelújítási támogatás terhére. Ezen kívül lényeges, hogy a számla önmagában nem elég, ahhoz minden esetben tartoznia kell egy vállalkozói szerződésnek, amelyet nem köthetünk meg közeli hozzátartozóval. A számla tartalmi követelményeinek is meg kell felelnünk: mindenképpen külön tételként kell szerepelnie az anyagköltségnek és a munkadíjnak. Emellett

fontos, hogy a számlán részletesen feltüntessék a felhasznált anyagokat

és az elvégzett munkálatokat, méghozzá olyan mértékben, amely a felújítás pontos tartalmának megismerését és ellenőrzését lehetővé teszi. Ehhez hasznos lehet, ha tanulmányozzuk a Magyar Államkincstár weboldaláról letölthető vállalkozói szerződés mintát, valamint a számlaösszesítő adatlapot. Ne feledjük, hogy az otthonfelújítási támogatás keretei között nem számolhatók el az 5%-os áfával kiállított számlák – erre csak a 0 és 27 százalékos áfát tartalmazó számlák alkalmasak. Csak anyagköltségről vagy csak munkadíjról szóló számla nem fogadható el: ezeknek együttesen, fele-fele arányban kell szerepelniük a számlaösszesítőben. Felmerülhet, hogy bontásra vagy bontási hulladék elszállítására fordítható-e a támogatás: csak bontási munkálatokról vagy elszállításról készült számlát nem tudunk elszámolni, viszont, ha a lebontott épületelem helyett új épül, illetve a sitt elszállítása szerepel a megállapodásban, ennek részeként elszámolhatjuk a költségeket.

Tartozol az államnak

A különböző állami támogatások esetében igen gyakori ok a kérelem elutasítására a köztartozás, amely együttes igénylés esetén akármelyik igénylőhöz tartozhat. Igen kellemetlen lehet, amikor egy néhány ezer forintos adótartozás miatt elutasítják a kérelmünket, így mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy rendeztük a ránk vonatkozó adókat (iparűzési adó, személyi jövedelemadó, gépjárműadó). A kérelem benyújtása előtt a NAV-tól tudhatjuk meg, vagy ügyfélkapu segítségével, az adófolyószámlánk lekérdezésével ellenőrizhetjük, hogy jelenleg van-e 5000 forintot meghaladó köztartozásunk.

Letelik az idő

Az is előfordulhat, hogy a kérelem benyújtásával egyszerűen kifutottunk az időből: a kérelmet az összes felújítási munkálatot, valamint a számlák kifizetését követő 60 napon belül nyújthatjuk be. Amennyiben több számlát is kaptunk, mindig a legutolsó kifizetési dátumot kell figyelembe vennünk, azonban ne feledjük, hogy a kérelmet legkésőbb 2022. december 31-én nyújthatjuk be.

Nem felelünk meg minden feltételnek

Az otthonfelújítási támogatási kérelem benyújtásához számos feltételnek meg kell felelnünk, így elképzelhető, hogy minden figyelmességünk ellenére valamely feltétel mégsem teljesül. Nem vagyunk jogosultak a támogatásra például akkor, ha a TB-járulékot saját magunknak fizetjük, illetve

elcsúszhat a dolog a munkálatok jellegén is:

tetőtér beépítésére vagy a lakótér más jellegű bővítésére például nem fordítható a támogatás, és nem számolhatunk el szabadon álló bútort vagy nem konyhai gépnek minősülő beépített nagygépet sem (pl. mosogatógép, szárítógép). A kérelem benyújtása előtt érdemes többször is ellenőrizni a lakcímeket (csak állandó lakcím, azaz lakóhely fogadható el, tartózkodási hely nem) és a tulajdonjogokat, valamint az ezekkel kapcsolatos 1 éves időtartamot. Ha esetleg mégis elrontanánk valamit, ne aggódjunk: a kérelem elutasítását követően lehetőségünk van hiánypótlásra – természetesen, hogy megelőzzük az ezzel járó bosszúságot, hasznos, ha kitöltés előtt elolvassuk a Magyar Államkincstár weboldalán közzétett kitöltési segédleteket és gyakori kérdéseket.

Netrisk


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.