Otthon

Átrendeznéd az otthonod? Ezt a stílust imádni fogod!

  • Szerző:nuus
  • 2023.04.20 | 10:18

A Memphis lakberendezési stílus, amelyet egy Bob Dylan dal ihletett, nemcsak újszerűnek tűnik, de évtizedes hagyománnyal is büszkélkedhet. Ettore Sottsass építész számos alkotótársával együttműködve hozta létre ezt a különleges, összetett stílust, amely a különböző művészeti irányzatok legjavát ötvözi. (x)

A Memphis stílus alapját az art deco és a pop art adja, amelyekből merítve olyan egységes és karakteres vizuális nyelvet alkottak, amely könnyen felismerhető és azonnal megkapó. Mindezekhez hozzájárult az 1950-es évek Kitsch vonalának egy csipetnyi belefoglalása is, amely meglepően harmonikusan illeszkedik a többi elemhez.

Érdemes kiemelni a Memphis stílus jellegzetességeit, amelyek közül a színes, geometrikus formák, a merész, kontrasztos színkombinációk, valamint az extravagáns és játékos megjelenés a leginkább meghatározóak. A stílus képes megújulni és folyamatosan inspirálni a lakberendezés és a dizájn területén, ezért nem meglepő, hogy számos kortárs alkotás is a Memphis jegyeit viseli.

szoba

A Memphis stílus az 1980-as években lépett a színtérre, hogy fenekestül felforgassa a kor szürke unalmát és új lendületet adjon a lakberendezésnek. A határokat feszegető és időnként útkereső megközelítés mögött a meghatározó tiszta, vibráló színek és határozott geometriai minták álltak, amelyeket a bizarr formák tesznek még meghökkentőbbé.

A stílus megálmodóit kezdetben „lázadóként” aposztrofálták, hiszen merész ötleteik és szárnypróbálgatásaik egy egészen új dizájnirányzatot teremtettek. A Memphis stílus egy gyermeki felnőtt otthonát idézi, ahol minden játékos, szeleburdi és izgalmas marad. A stílus barátságos és szerethető, de nem meglepő módon nem vált széles körben elterjedtté.

Ugyanakkor a Memphis stílus kiállta az idő próbáját, és a mai napig a szakmai köztudat része maradt, mint az 1980-as években gyökerező vagány lakberendezési irányzat. Bár nem válhatott elterjedtté, az igényes megjelenésével emlékezetes hatást gyakorolt a dizájn világára.

A Memphis stílus sosem veszett el teljesen a lakberendezők repertoárjából, ám úgy tűnt, mintha Csipkerózsika álmát aludta volna, miközben várt a nagy ébredésre. Az újjászületett Neo Memphis egy évtizedekig tartó fejlődés eredménye, amely végül érett formában léphetett a célközönség elé.
A Neo Memphis megszabadult minden szükségtelen és fölösleges elemétől, a céltalan díszítésektől és a sallangoktól. Ami maradt, az a funkcionális díszítés, amely szelídebb változatban jeleníti meg mindazt, amit az 1980-as évek Memphis stílusában megszerettünk.

A Memphis stílusban nincsenek szigorú szabályok és az összeférhetetlenség sem jellemző, így a helyiségekben megférnek a különböző stílusú bútorok és tárgyak, legyen az egy fából készült szék, egy minimalista asztal vagy egy art deco bútoregyüttes. A lényeg az, hogy a geometriai formák domináljanak a térben! Csíkok, körök, félkörök, négyzetek, téglalapok, hengerek és kúpok sokasága teszi igazán izgalmassá az enteriőrt. A Neo Memphis a harsány színektől elszakadva visszafogott pasztellárnyalatokat alkalmaz, így a stílus szinte bármely helyiségben megjelenhet az otthonunkban.

hálószoba

A falak is „geometrikussá” tehetők: az ajtók és ablakok kerekített, lágyabb formákat kaphatnak, vagy nagyobb fugatávolságokkal négyzetrácsos megjelenést teremthetünk. A Fllow falpanelek segítségével egyedi, színes és élettel teli hatást érhetünk el a nagyobb felületeken. A különféle méretekben, színekben, anyagokban és formákban kapható falpanelek számos elrendezési lehetőséget kínálnak, hogy teljesen egyedi legyen a szoba. Az MDF lapra helyezett poliuretánhab révén a panelek hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, ezért akár falvédőként is használhatók.

A Memphis lakberendezési stílus egyensúlyt teremt a vagány és visszafogott vonalak, a matt és fényes felületek, valamint az art deco és minimalizmus között. Ha bátrak vagyunk, éljünk a lehetőséggel és teremtsünk egyedi, harmonikus tereket otthonunkban!

Partner tartalom (x)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló