Otthon

3 tipp, amivel egyedivé teheted a lakásod megjelenését 

  • Szerző:nuus
  • 2020.09.22 | 14:48

Így teremthetsz élhetőbb környezetet az otthonodban.

Idén sajnos bőven volt időnk otthon nézni a négy falat. A lakásunk lett nem csupán a pihenés, de a gyermeknevelés és sok esetben a munka színtere is. Ilyenkor valószínűleg ott motoszkál a fejünkben a kérdés: hogyan tehetném még szebbé, kényelmesebbé és élhetőbbé a környezetemet? A dekoráción való változtatás hatalmas előrelépést jelent, főleg ha az eddig üres falfelületeket vesszük kezelésbe.

Az otthon melegét nem luxuscikkek, és a szépen berendezett bútorok adják, hiszen egy tökéletes hotelszobát sem érzünk otthonosnak, legfeljebb élvezzük annak a kényelmét. Amikor belépünk a lakásba és körbenézünk egy szobában a szemünk mindig az apró, de annál személyesebb részleteken akad meg. Az otthonunk egyedisége, az apró személyes tárgyakban, könyvekben és természetesen a falon lévő képekben rejlik. Mindaz, ami hozzánk köthető, amiben egy kicsit önmagunk is benne vagyunk.

“Az apró tárgyakkal, emlékekkel szemben a faliképek nem szoktak csak úgy ‘szembejönni’ velünk. Pedig ezek, az otthonunk és falaink fókuszpontjai lehetnek, és mindemellett rengeteget elárulnak a személyiségünkről” – mondta Zborai Eszter, az ArtBridge lakberendezési startup alapítója.

Íme néhány jó tipp, mire érdemes odafigyelnünk a kiválasztásuk során:

1. Ügyeljünk az arányokra!

Ha képet választunk, először minden esetben gondoljuk át, milyen helyiségbe szánjuk és milyen hangulatot szeretnénk teremteni vele! Egyértelmű, hogy egy gyerekszobába szánt kép nem fog jól mutatni a konyhában, és viszont.

Következő lépésben érdemes a falfelület méretét is megnéznünk. Fontos, hogy ne rugaszkodjunk el a realitástól. Könnyen lehet, hogy amit a fejünkben megálmodtunk, azt a szoba és a bútorok méretei, arányai egyszerűen nem teszik lehetővé. Nem mutat jól például egy fektetett óriáskép egy apró előszoba bútor fölött, de a négyszemélyes kanapé fölé kihelyezett kis képecske is viccesen festhet. Alapszabály, hogy kis falfelületre ne akarjuk nagy képet tenni!

2. Gyűjtsük a kedvenceinket!

Nem kell elkapkodnunk az otthonunk dekorációját. Jó ötlet, ha apránként állítjuk össze, mi mindennel vennénk szívesen körül magunkat. Ebben segítségünkre lehet a művészeti oldalak nézegetésére. Hozzunk létre egy mappát, ahová a netről gyűjtögetjük a képeket, hangulatokat, amik megragadják a fantáziánkat! Mentsük le, akárhányszor megtetszik valami. Előbb-utóbb az így összegyűjtött fotók alapján összeáll, mi passzolna igazán a lakásunk stílusához. Ráadásul sokszor már a válogatás szabadsága is óriási örömöt ad.

Érdemes szín alapján is szelektálni. Egy minimál színekkel operáló lakásban például nem biztos, hogy az élénk színek működnének – vagy talán éppen azok dobnák fel igazán? Mindenképp gondolkodjunk el ezen, mielőtt meghoznánk a végleges döntést!

3. Ideje leszámolni az üres falakkal!

Szerencsére ma már egyre több képzőművészeti tárgyú webshopot találunk, ahol jó minőségben, elérhető áron rendelhetünk meg alkotásokat. Ilyen például az Artbridge online galéria is, aminek különlegessége, hogy kortárs művészeket is támogatunk azzal, ha nyomat formájában megvásároljuk a képeiket. A képek egy művészi nyomtatóval készülnek, a legjobb minőségű papírra nyomtatva.

Az oldal arra is kiváló, hogy összeválogathassuk a különböző méretű képeket, és egy egyedi galériafalat hozzunk létre. Nem csak színek, de témák, sőt, kulcsszavak alapján bukkanhatunk rá a tökéletes képekre. Különböző méretekből és formákból is válogathatunk, így minden felületre megtalálhatjuk, ami az otthonunkhoz illik.

Felrakás előtt bátran “modellezzük” a galériafalat a padlón! Tologassuk a képeket, mérjük be a helyüket, amíg csak azt nem látjuk magunk előtt, amit valóban szeretnénk. Sokan tartanak tőle, hogy nem elég kreatívak, ám ez tévedés: előbb-utóbb mindenki el tudja dönteni, ki tudja kísérletezni, mi az, ami igazán megfelel az ízlésének.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.