Otthon

6 tanács, amivel elűzheted a bűzt otthon

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.23 | 19:38

Így szabadulhatsz meg a kellemetlen szagoktól otthon.

Nem kérdés: ha hazatérünk, szeretnénk kellemes, nyugodt légkörben pihenni és főleg jó levegőt szívni. A háztartás vagy otthonunk falai azonban sokszor tesznek a kellemetlen szagokról. Hogyan küszöböljük ki őket? Íme a legjobb tippek rá!

Kevés olyan kellemetlen élmény van, mint amikor saját lakásunkban, házunkban is rossz szagokkal vagyunk körülvéve. Nem szippanthatunk nyugodtan a levegőbe, mert zavaró a helyiségeket körüllengő illat. Kellemetlen szagok számos okból lehetnek otthonunkban: dohányzás, háziállatok, penész, de egyszerűen a főzés, sütés miatt is kialakulhat, melynek illatai beveszik magukat a falakba, a szőnyegbe, a bútorok kárpitjába.

Hogyan előzzük meg, vagy távolítsuk el a kellemetlen szagokat? Itt a 6 leghasználhatóbb tipp.

1.Nyissunk minél többször ablakot!

A lehető legjobb, amit tehetünk, a friss levegő beengedése. Amikor csak lehet, hagyjuk szellőzni a helyiségeket. Még téli napokon is nyissunk többször, néhány percre az ablakot. A levegő gyorsan megszünteti a kellemetlen szagokat, főleg ha dohányszagról és a főzés nyomairól van szó.

2.Porszívózzunk!

A padlók, szőnyegek, kárpitok gyakori kiporszívózása hatására szintén eltűnnek a kellemetlen szagok. A szőnyegekhez illatosítót vagy szódabikarbónát is használhatunk – utóbbiból csak szórjunk egy keveset rájuk, hagyjuk állni annyi ideig, amíg felszívhatja az olajokat és a piszkot. Majd porszívózzuk ki a szőnyegből.

 

3.Mossunk!

A felületeket mossuk le sűrűn. A munkalapok, a kemény padló, a mosogató vagy az asztalok könnyen tisztíthatók szappannal és vízzel, vagy enyhe tisztítószerrel, amely kimondottan az adott felületre ajánlott. Használjunk egyenlő arányban vizet és ecetet – ezzel saját, természetes tisztítószerünket is megalkothatjuk, amely igen hatékony és környezetbarát (sőt, olcsó is). A citromnak ugyancsak előnyös, antibiotikus tulajdonságai vannak.

Olyan helyeken, ahol a kellemetlen szagok meggyűlnek – konyha és fürdőszoba – egy tisztító oldat hatásosabb lehet az eltávolításukra. A fehérítő nemcsak szebbé teszi a felületet, de a penész spórákat is elpusztítja.

4.Tisztítsuk meg a lámpaizzókat is!

A piszok és az olaj könnyen összegyűlik rajtuk, a meleg pedig, amit árasztanak, felerősíti a kellemetlen szagokat. Időről-időre nedves ruhával töröljük le a lámpaizzókat – vigyázva, hogy ne érjünk a fém részükhöz!

5.A szűrőket cseréljük!

Tisztítsuk és cseréljük a fűtő- és hűtőrendszerben levő szűrőket. Ez nemcsak a levegő minőségét javítja, hanem növeli a rendszer hatékonyságát is. A porszívóban levő szűrőt sem árt egyébként ellenőrizni és cserélni, ha szükséges.

6.Fessük újra!

Amennyiben úgy tűnik, semmi sem segít és belefáradtunk a kellemetlen szagokkal való küzdelembe, jót tehet a helyiség újrafestése. A friss festék befedi a régit és a rossz szagok is távozhatnak a cserével, amennyiben azok már annyira a falakba húzódtak, hogy másképp nem tudtunk megszabadulni tőlük.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.