Otthon

Karácsonyi logisztika: hogyan tároljuk helyesen az ünnepi ételek hozzávalóit?

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2022.12.23 | 09:18

A roskadozó bevásárlókosarak a karácsony előtti készülődés tipikus elemei. Mindenki igyekszik feltölteni a készleteit a téli szünet előtt, hogy aztán édes és sós finomságokkal töltse meg az ünnepi asztalt. A kiváló eredményhez elengedhetetlenek a minőségi hozzávalók, mint például a vaj, a tojás, a húsok, a virsli vagy a majonéz. Ha azonban azt szeretnénk, hogy az ételek hosszú ideig fogyaszthatók maradjanak, be kell tartani néhány alapvető higiéniai szabályt a szállítás és az otthoni tárolás során egyaránt.

Vaj

Sütemények tésztájához, krémekhez, vagy egyszerűen a karácsonyi kalács vagy kuglóf megkenéséhez a legjobb választás a vaj. A háztartások minden évben rengeteget használnak belőle ilyentájt. A minőségi vaj legalább 80 százaléknyi zsírt tartalmaz. Ezt abból is megállapíthatjuk, hogy amikor kivesszük a hidegről, eltart néhány percig, amíg kenhetővé lágyul. A vajat hűtőszekrényben szükséges tárolni, ahol körülbelül két hónapig eláll. Ha nagyobb mennyiséget szereztünk be, mint amennyit ennyi idő alatt elfogyasztunk, a becsomagolt tömböket a fagyasztóba is tehetjük, így akár egy évig is eltarthatók maradnak. Unalmasnak tűnhet kivárni, amíg a vaj megpuhul, mégsem jó ötlet hosszabb ideig a konyhapulton hagyni, szobahőmérsékleten ugyanis akár két napra is csökkenhet a fogyaszthatósága.

Tojás

A legtöbben a hűtőben tartják a tojásokat, és ezzel nincs is semmi gond. Legalább ugyanilyen jó megoldás ugyanakkor egy hűvös kamra, ahol legfeljebb 18 Celsius-fok van.

„A tojások általában négy hétig maradnak kellően frissek. Azonban a gyakori hőmérsékletváltozás árt az eltarthatóságuknak. Ezért muszáj állandó körülmények között tartani őket a teljes logisztikai – szállítási és tárolási – folyamat során, különös tekintettel az átrakásokra. Amikor pedig hazaérve bekerülnek a hűtőszekrénybe, nem tanácsos az ajtón lévő polcokra helyezni őket, ott ugyanis gyakran vannak kitéve melegebb levegőnek”

– magyarázta Üveges Zoltán, a Raben Trans European Hungary Kft. értékesítési és marketingvezetője.

Sonka

A sonka és a virsli azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek a legrövidebb ideig bírják ki hűtés nélkül. A friss, szeletelt sonka legfeljebb két óráig. Erre már a bevásárláskor is érdemes gondolnunk, de akkor is, amikor esetleg szendvicsek kerülnek a karácsonyi asztalra. Egy nagy tálca sonkás szendvics és párizsi saláta igazi gasztronómiai katasztrófává válhat, ha néhány óráig a melegen állnak. Ezért jobb ötlet kisebb mennyiségeket felszolgálni és időnként újratölteni, elkerülendő a gyomorpanaszokat.

Majonéz

Az eredetileg francia, növényi olajból és tojássárgájából álló szósz számos házi készítésű étel hozzávalója. Nem egy kimondottan kímélő fogás, a fogyasztásának mégis lehetnek előnyös hatásai, a benne lévő olaj ugyanis segít a szervezetnek hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat. Ha otthon készítjük el a majonézt, a nyers tojássárgája miatt még hűtőszekrényben is legfeljebb két–három napig tarthatjuk el.

„Az üzletekben kapható majonézek pasztőrözött tojást tartalmaznak, ezért sokkal tovább megőrzik a minőségüket – feltéve persze, hogy megfelelő körülmények között szállították és tárolták őket. Egy bontatlan üvegben hűvös helyen hat hónapig áll el. Felbontás után hűtve tároljuk, és mindig használjunk tiszta kanalat a kiszedéséhez. Így akár két hónapnál is tovább eltarthatjuk”

– mondta Üveges Zoltán.

Méz

A friss minőségi méz a fehér cukor egészségesebb és táplálóbb helyettesítője, és amellett, hogy teát ízesíthetünk vele, édességekhez, desszertekhez is alkalmas. Vitaminokat és értékes tápanyagokat tartalmaz, megnyugtatja a fájó torkot, és gyomorproblémák ellen is hatásos. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogyan kell helyesen tárolni a mézet. Először is, nem szükséges a hűtőben tartani, akár a szobahőmérsékletet is elviseli. Annál többet árthat neki a közvetlen napfény, illetve a nedvesség és a szennyeződés. A méz a kamrában, 18 fok alatt érzi magát a legjobban.

A karácsonyt sokan el sem tudjuk képzelni olyan termékek nélkül, mint a vaj, a tojás vagy a húsok. Amikor a boltban magunkhoz vesszük őket, bele sem gondolunk, milyen hosszú és bonyolult utat tettek meg odáig. El sem képzeljük a számtalan rakodást, a megtett kilométerek, vagy a szállításban részt vevő emberek számát. De nem csupán ez a folyamat különösen összetett, hanem eközben ellenőrzött, állandó alacsony hőmérsékleti körülményeknek is kell uralkodniuk. Ezek a speciális feltételek garantálják az élelmiszerek biztonságát a szállítás és a tárolás során. Hála a logisztikai szolgáltatók tudásának és tapasztalatának, minden évben egészséges, friss és ízletes hozzávalókkal várhatjuk a karácsonyt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló