Pénzügy

Romániába járunk vásárolni, ahol még a magyar termékek is olcsóbbak

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.08 | 13:33

Már néhány éve tart a bevásárlóturizmus Romániában. A magyar határmenti települések lakói pénzspórolásból rendszeresen ott vásárolnak. Nem csoda, hiszen sokszor még a magyar áruk is sokkal olcsóbbak, mint itthon.

Bevásárlóturizmus kezdődött Romániába. A magyar határmenti településeken élők rendszeresen járnak vásárolni a szomszéd országba, mert egyes termékeket az itthoni árak harmadáért lehet beszerezni. Ráadásul még a magyar termékeket is olcsóbban lehet sokszor ott megvenni.

2022 óta bevásárlóturizmus terjedt el a magyar-román határmenti településeken – írja a wmn.hu. A lap szerint ez volt az az esztendő, amikor az éves infláció hirtelen 14,5 százalékosra ugrott, és mértéke 2023-ban még tovább emelkedett: átlagosan 17,6 százalékos volt. Az élelmiszerek ára 25,9 százalékosra nőtt, aminél magasabbat utoljára 1995-ben mértek.

Ugyanaz a termék sokkal olcsóbb Romániában, mint Magyarországon/Fotó: Facebook/Nagykárolyi bevásárlás

Így a román határmenti települések lakói inkább Romániába utaznak, hogy legalább a bevásárlással spóroljanak. Nem is keveset. Nagykárolyi bevásárlás néven egy Facebook-oldalt is elindítottak, melynek már közel tízezer követője van. Szinte naponta frissül újabb ötletekkel, mit hol lehet olcsóbban megvanni. Az a tapasztalat, hogy a leértékelt áruk sok esetben a magyarországi árak harmadáért szerezhetők be a határon túli üzletekből. Persze nem minden termék olcsóbb, de ami igen, az sokkal kevesebbe kerül, mint itthon. Főként a magyar áruk, amelyek valamilyen különös okból olcsóbbak Romániában, mint származási országukban.

A wmn.hu szerint az inflációt mindkét ország a világjárványnak, az ukrajnai háborúnak és az energiaválságnak tudja be. Azonban míg Romániának sikerült mindezekkel megbirkóznia, addig Magyarország nem bír kievickélni a gödörből.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló