Pénzügy

„Fizethetsz, de akkor többe kerül” – Kezdik szabotálni a kártyás fizetést a boltok

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.19 | 17:34
  • trendindex: 2

Az utóbbi időben mintha erősödni látszana a trend: több üzlet és étterem bátrabban megy szembe a szabályokkal és szabotálják a kártyás fizetést.

Előfordulhat, hogy mostanában meglepő fordulattal találkozik, aki a kártyás fizetés mellett dönt(ene). Az utóbbi időben megfigyelhető ugyanis, hogy egyre több bolt megy szembe a szabályokkal, szabotálva ezt a fizetési módszert – tudatta a g7.hu.

Ha valaki ragaszkodik a kártyás fizetéshez, akár a piacon is közlik vele, hogy akkor 60 forinttal többet kell beütniük egy kávéért, mint annak a kiírt ára. A boltos – aki feltehetően egy régi, rá nézve igen kedvezőtlen szerződésben áll a POS-terminált biztosító pénzügyi szolgáltatójával – elvileg nem háríthatná át a költséget ilyen formában a vevőre – írta a g7.hu.

A kártyás fizetés tekintetében a kereskedőkben mindig is volt tapasztalható némi ellenállás, de az utóbbi időszakban a trend mintha erősödne.

Nemcsak az említett piaci kávézóban, hanem egyéb boltok esetében is. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy nehézkes ellenőrizni őket, főleg, mióta az az önkormányzati jegyzők hatáskörébe tartozik és a gyakorlatban szélmalomharcnak tűnik a dolog – írta a g7.hu.

Akad budapesti belvárosi étterem is, amelynek ablakára kiírták, hogy a mai napon csak készpénzes fizetésre van mód – ugyanezt angolul is tudatják.

A készpénzes fizetés egyébként valószínűleg nemcsak aznapra vonatkozott, mert az A4-es papírlapokat gondosan lefóliázta a vendéglő, s az elmúlt hetekben az többször is ugyanott volt – írta a g7.hu.

Egyre több bolt akad, amelyik a kártyás fizetést szabotálja – Fotó: pixabay

A POS-terminált működtető pénzügyi szolgáltatók nyilván nem örülnek a gyakorlatnak. Az sem kizárt, hogy mindez így szerződésszegésnek minősül és ha kiderül, a szerződést felmondják.

A g7.hu emlékeztet arra, hogy a legsűrűbben a kérést lehet tapasztalni, azaz a kereskedő szóban, írásban jelezheti, hogy a vásárlók fizessenek készpénzzel, ez nem szabályellenes. Elvileg nem szabad azonban olyat kérni, hogy például 1000 forint alatt nem fizethetnek kártyával – vagy egyéb határértéket kikötni -, elutasítani a kártyás vásárlást vagy pótdíjazni.

Olyan étterem is akad, amelyik nyíltan kiírja, hogy nekik tavaly 8,7 millió forintba került a kártyaelfogadás – ezért kéri a vásárlókat a készpénzezésre, hogy ne kelljen az ételek árát emelnie – tudatta a g7.hu.

Piaci becslések szerint egyébként a vendéglátásban jelenleg nagyjából 50 százalékos a kártyás fizetések aránya – ez a fenti példára vonatkoztatva körülbelül azt jelenti, hogy évi 500 millió forint bevételre esik 8,7 millió forint költség. Ez 1,74 százalékos arányt jelent, ami hellyel-közzel meg is felel a piacon ma elérhető kártyaelfogadási ajánlatok felső, költségesebb részének– írta a g7.hu.

Mindez jól mutatja az általános helyzetet.

Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a fiygelmet, hogy azok az üzletek, éttermek, ahol sok a vevő és vannak napi csúcsidőszakok, a kártyás fizetést ösztönözni előnyös is lehet, ugyanis minden felmérés arra utal, hogy ez a fizetési módszer gyorsabb és ha nem nagy a sor, akkor a vásárlók is többen lesznek – írta a g7.hu.

Akiket köteleztek online pénztárgép használatára, azok kötelesek biztosítan a digitális fizetés valamely formáját. Az átutalással azonban több gond is lehet, a kivitelezés is nehézkes.

A készpénzzel fizetés ösztönzése általában a gazdaság szürkülésével függ össze – amikor a kereskedők egyre bátrabban szorgalmazzák, hogy a vevők készpénzzel fizessenek, s partnerekre találnak bennük, ez a jelenség egyik részleges magyarázataként is felmerülhet – tudatta a g7.hu.

A helyzet a közeljövőben változhat, ugyanis érkezik az e-nyugta szabályozás – emellett már majdnem 1 éve elindult a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kötelező jelentési rendszere is – írta meg a g7.hu.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló