Pénzügy

Hatalmas pofont adhatnak magyaroknak a bankok – Ez milliókat érinthet

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.28 | 16:48
  • trendindex: 2

A bankok a hitelezés visszaesését előlegezik meg, ha nem a piaci kamatokon, hanem megszabott áron kell adniuk a hiteleiket.

Nem egyezik a bankok véleménye a kormánnyal a kamatstop kiterjesztéséről – írja a napi.hu.

Ha a kormány nem hagy fel azon szokásával, hogy folyamatosan torzítja a piacot, az fordítva fog elsülni a bankok szerint:

nem fognak tudni tovább hitelezni.

A kiterjesztett kamatstoppal kapcsolatos kormányrendelet szerdán éjszaka jelent meg a Magyar Közlönyben, a Magyar Bankszövetség máris reagál rá.

A bankok a hitelezés visszaesését előlegezik meg, ha nem a piaci kamatokon, hanem megszabott áron kell adniuk a hiteleiket. Vélhetően hasonlóan reagálnak majd arra is, ha a kormány újabb limitet kíván bevezetni a hitelek kamataira – írja a lap.

Közgazdasági alapvetés, hogy a gazdaság és a bankrendszer kéz a kézben járnak, ideális esetben kölcsönösen erősítik egymást. A bankszektor alaptevékenysége a gazdaság folyamatos hitelezése, ezért a mostanihoz hasonló válságok esetén különösen fontos, hogy a szektor hitelezési képessége ne sérüljön. A stabil jogszabályi feltételek mellett, kiszámítható piaci viszonyok között működő bankrendszer az immunrendszerhez hasonlóan segít megőrizni a gazdaság egészséges működését, azonban a képlet fordítva is igaz: a jogbizonytalanság torz piaci viszonyokat és szűkülő hitelezési képességet eredményez, ami a bankrendszer gazdaságvédő és gazdaságerősítő képességét nagymértékben gyengíti. A gazdaság immunrendszerének gyengülése pedig szükségszerűen együtt jár a gazdaság sérülékenységének növekedésével, az Európai Uniós átlaghoz való felzárkózás lassulásával.

A kkv-hitelezés egyik alappillérei a koronavírus időszakában a Széchenyi Kártya Program termékei voltak, melyek jelentősen hozzájárultak a kis- és középvállalatok likviditási és beruházási igényének teljesítéséhez. Ezen termékeknek a magasabb kamatkörnyezethez való igazítása a jelen időszakban is meghatározó segítséget jelentene a vállalkozóknak.

Az október 26-án éjszaka megjelent kormányrendelet, amely

a kamatstop intézkedést általánosan kiterjeszti a kis- és középvállalkozások hiteleire tovább torzítja a piaci viszonyokat, megkérdőjelezi a magánjogi szerződések jogi kötőerejét. A bankok alapvető érdeke, hogy ügyfeleik – legyenek magánszemélyek vagy vállalkozások – fizetőképessége fennmaradjon, teljesíteni tudják szerződéses kötelezettségeiket, fejlődni tudjanak. A bankok eddig is célzottan segítettek a rászoruló ügyfeleken, s továbbra is partnerek minden erre irányuló méltányos és arányos megoldás kialakításában. A kamatstop jelenlegi formájában se nem arányos, se nem célirányos.

A banki terhek ilyen magas szintje és a szerződéses viszonyokba való utólagos beavatkozás okozta bizonytalanság mostanra elérte azt a kritikus szintet, aminek nem lehet más eredménye, mint a lakossági és vállalati hitelezési aktivitás jelentős visszaesése. A nehéz körülmények között is bízunk a magyar gazdaság teljesítőképességében, és hangsúlyozzuk, hogy csak a célzott intézkedések jelentenek hatékony gazdaságtámogatást, az általános eszközök fokozatos kivezetése elősegíti a fogyasztók és vállalatok alkalmazkodóképességét és valódi piaci működését.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • obsitos szerint:

    Nagyon hozzászoktak a szemetek a garázdálkodáshoz, a 20 %-os kamatokhoz (volt az 30% is!) a német-osztrák rokonok nem akarták elhinni a ’90-es években!!!!!
    Akár el is mehetnek a francba, nem hiányoztak 40 évig, elvoltunk az OTP-vel, kettecskén.
    A lakosságnak semmivel nincs több pénze, csak átalakultak az elosztási-felhasználási viszonyok.

Cikkajánló