Utazás

10 meglepő dolog, amivel nagyon kiakaszthatod a japánokat

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.10 | 17:12

Ha éppen Japánba készülsz, ezeket nem árt tudnod. Van ugyanis egy rakás dolog, amire arrafelé furcsán fennakadnak a szemöldökök.

A brit Chris Broad már hosszabb idő óta Japánban él, ahol ennyi idő alatt egy rakás kellemetlen szituációba belefutott, úgyhogy csinált egy videót, hogy jól elmondja, mik azok a dolgok, amiket te ne kövess el a távol-keleti szigetországban, ha nem akarod, hogy furcsán nézzenek rád. Némelyikük egészen furcsa a mi szokásainkhoz képest:

12 Things NOT to do in Japan

What not to do in Japan! Learn the etiquette before you get here! ►DISCOVER the Merchandise Store: https://goo.gl/h6RsLT ►SUPPORT us on Patreon: http://patreon.com/abroadinjapan

1. Ne játssz az evőpálcikákkal!

A japán kultúrában csomó rituálé kapcsolódik a rizshez és az evőpálcikákhoz, többek között a gyászszertartásokon is használják őket. Soha ne állítsd bele például a pálcikákat a rizsbe, mert ez a temetéseken szokás! De ezenk kívül is jobb csak az evésre korlátozni a pálcikák használatát!

2. Ne szemetelj az utcán!

A japánok nagyon háklisak az utcák tisztaságára (is). Ehhez képest elég kevés helyen vannak kint szemetesek, ennek ellenére soha ne dobd el a szemetet az utcán (ennek mondjuk itthon is alapnak kellene lennie)! Továbbá ne is egyél az utcán, még akkor se, ha automatából, vagy kisboltból vetted a kaját! Erre is úgy tekintenek, mintha a tisztaság ellen vétenél. Állj meg bolt mellett, vagy ülj le egy padra, és ott egyél, ne az után sétálva!

3. Ne hagyj borravalót!

Nem szokás, és kész. Számold ki pontosan a pénzt, vagy várd meg a visszajárót, ha nem akarsz kellemetlen pillanatokat magadnak!

4. Ne telefonálj a metrón!

Rengeteg ember használja a tömegközlekedési eszközöket, és ha mindenki hangoskodna, akkor elviselhetetlen lenne a zaj. Ezért Japánban egyáltalán nem illik mondjuk a metrokocsikban telefonálni. Sokan ráadásul viszonylag nagy távolságokból ingáznak a munkahelyükig, a hosszabb út alatt van, aki simán be is vágja a szunyát, már ha nem zavarod meg a telefonálással.

5. Ne fújj orrot nyilvánosan!

Ez valamiért nem elfogadott arrafelé. Menj ki a mosdóba, és ott intézd el! Még szipogni is jobban elfogadott, mint orrot fújni Chris szerint. A japánok amúgy előszeretettel használnak kis textil zsebkendőket, de nem orrfújásra: az arcukat, vagy a kezüket törlik meg vele, a mosdókból ugyanis gyakran hiányoznak a kézszárító berendezések és törölközők.

6. Fontos a névjegykártya

A japánok elég nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, úgyhogy ha mondjuk üzleti ügyeid is vannak arrafelé, akkor legyen neked is normális névjegykártyád. És ha te kapsz egyet, akkor semmiképpen se hajtsd össze vagy tedd el rögtön, mert ez tiszteletlenség! Olvasd el figyelmesen, aztán tedd el biztos helyre! Mondjuk a névjegykártyatartódba…

7. Ne erőltesd a fizikai kontaktust!

Ha udvarias akarsz lenni, inkább hajtsd fejet, de soha nem fogd meg senki kezét, akivel nem vagy nagyon közeli kapcsolatban! A kézfogás és az ölelés nem túl nagy divat Japánban…

8. Ne felejtsd el levenni a cipőidet, ha bemész egy lakásba!

Nemcsak az utcák tisztasága überfontos, úgyhogy kis papucsokat fel!

9. Ha nem jön semmi, akkor se menj át a piroson!

Furcsának tűnhet, hogy az emberek nem slisszolnak át egy tök üres úton, de ők tényleg megvárják, amíg zöldre vált a lámpa a zebránál.

(kép: Pixabay/rawpixel/CC0)

10. Ne késs!

Máshol se. De Japánban főleg legyél pontos!

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...